Am ramas fara ministru la Educatie: motivele din spatele demisiei din noapte a lui Sorin Cimpeanu
sorin cimpeanundemisieministerul educatieiplagiat
Joi seara, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si-a dat demisia din functia pe care o ocupa in cadrul actualei coalitii de guvernare.
Ministrul sustine ca decizia ii apartine, dar este discutabil contextul in care vine ea. Ministrul
Sorin Cimpeanu se confrunta cu acuzatii de plagiat si spunea, in interventiile televizate anterioare, ca nu-si va parasi functia. Acuzatiile de plagiat la adresa ministrului au aparut dupa ce jurnalista Emilia Sercan a publicat o ancheta jurnalistica in care arata ca ministrul Educatiei a plagiat un curs universitar. Oficialul si-ar fi insusit in mod ilegal mai multe capitole reprezentant creatia intelectuala a altor autori. Ancheta a fost publicata PressOne.ro.
"Am inteles ca obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor Educatiei. Eu fac un anunt: legile Educatiei isi vor continua parcursul firesc, legal spre procesul de adoptare. Astfel de incercari de a opri din cursul lor firesc legile Educatiei care sunt de interes pentru milioane de copii nu ma pot influenta chiar daca sunt abordari punctuale personale", a raspuns Cimpeanu acuzatiilor.
Joi, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, spunea - cu referire la acuzatiile de plagiat asupra ministrului Cimpeanu - ca acesta din urma se va vedea cu premierul Ciuca si vor veni apoi cu mai multe informatii: "Vor fi discutii pe aceasta tema intre premier si domnul ministru. (...) Dupa cum va spuneam, va fi o discutie purtata pe aceasta tema si, dupa ce vor fi derulate aceste proceduri, vom fi in masura sa oferim mai multe detalii", a spus oficialul guvernamental.
Cum explica ministrul Cimpeanu decizia de a demisiona si ce ne spune ca lasa in urma sa la Ministerul Educatiei
Oficialul si-a anuntat decizia printr-o postare pe Facebook, care suna astfel: "Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa incep reformarea din temelii a sistemului national de invatamant.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit intr-un moment extrem de dificil cu dorinta de a schimba lucrurile in bine".
"Mi-am inceput mandatul intr-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca in toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat in mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca.
In mandatul de ministru al educatiei am reusit schimbari care au pus bazele reformei “Romania Educata”:
1. un sistem de educatie timpurie integrat, prin preluarea creselor in sistemul de invatamant;
2. indeplinirea jaloanelor PNRR care asigura suportul financiar atat de important pentru reforma sistemului de invatamant; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educatie, iar acum educatia are doar in PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Pana acum am contractat si sunt in derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului scolar - prima runda (1,14 miliarde lei) si toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universitatilor romanesti (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de director in scoli;
4. marirea burselor elevilor;
5. recunoasterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontarii integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformarii planurilor-cadru si curriculumului aferent - o schimbare atat de mult asteptata;
8. extinderea programului Masa calda in scoli de la 150 de unitati la 450 de unitati de invatamant;
9. introducerea invatamantului dual la nivel universitar;
10. internationalizarea universitatilor romanesti prin reglementarea diplomei joint degree;
Si multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor “Romania Educata” si am parcurs procedura de dezbatere publica, in urma careia am finalizat cele doua proiecte, preluand foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel incat aceste proiecte sa raspunda pe deplin asteptarilor si nevoilor reale ale societatii.
Sunt omul care construieste si nu sunt omul care darama!
Cu totii avem obligatia sa contribuim si sa sustinem reforma in educatie!
Cred in Romania Educata si voi sustine Legile “Romania Educata” din calitatea mea de profesor, de rector si de senator.
Proiectele legilor “Romania Educata” reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, in lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu inteleg adevaratul sens al cuvintelor.
Le multumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa sustina educatia!”, a scris ministrul demisionar Cimpeanu.
Premierul Ciuca a acceptat demisia. Ce urmeaza
Despre demisia demnitarului a scris intr-o postare pe Facebook si prim-ministrul Nicolae Ciuca:
"Am acceptat astazi demisia domnului Sorin Cimpeanu din functia de ministru al educatiei. Ii multumesc pentru colaborarea de pana acum si pentru proiectele demarate in beneficiul sistemului de educatie.
In continuare, Romania are nevoie de stabilitate si coerenta pentru a putea implementa reforma durabila pe care ne-o dorim cu totii pentru invatamant.
Urmeaza sa ne consultam in Partidul National Liberal si in cadrul coalitiei de guvernare si sa validam, cu celeritate, propunerea pe care o voi inainta domnului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, pentru functia de ministru", a informat seful Guvernului.
Foto: facebook/sorin cimpeanu