Alegerea primarilor in doua tururi a ajuns in Parlament. Proiectul include masuri impotriva traseismului electoral
alegeri 2020alegeri localemotiune de cenzuraparlamentguvern
Proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, asupra caruia Guvernul liberal a decis, saptamana trecuta, sa isi asume raspunderea, a ajuns, luni, in Parlament. Acum urmeaza ca parlamentarii sa se reuneasca intr-o sesiune extraordinara pentru a fi stabilit calendarul asumarii. In acest sens, luni, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului scrisorile prin care solicita convocarea celor doua Camere in sesiune extraordinara pentru a lua act de angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi.
Proiectul propune modificarea mai multor acte normative aflate in vigoare, precum Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, dar si Articolului 101 din Legea alegerilor locale. Conform noilor prevederi asumate de Guvernul Orban, "este declarat ales primar candidatul care a intrunit majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, iar daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin, inclusiv in caz de balotaj intre candidati.
La al doilea tur de scrutin participa doar candidatii clasati pe primele doua locuri, in functie de cel mai mare numar de voturi valabil exprimate obtinute, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur".
Ce se intampla in cazul in care unul dintre candidati inceteaza din viata
Exista si prevederi pentru situatii exceptionale, cum ar fi, spre exemplu, cazul in care unul dintre participantii in cursa electorala, decedeaza.
"In cazul in care unul dintre candidatii la functia de primar sau de presedinte al consiliului judetean, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul urmator", se arata in proiect.
Masuri impotriva traseismului electoral
De asemenea, o alta modificare pe care o propun liberalii vizeaza impiedicarea traseismului electoral. Guvernul propune in acest proiect legislativ toti cei care isi schimba domiciliul sau resedinta cu 90 de zile inainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresa.
"Persoanele care și-au stabilit reședința iÌ‚n circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile iÌ‚naintea datei scrutinului iÌ‚și vor putea exercita dreptul de vot doar iÌ‚n comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului iÌ‚n care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. IÌ‚n acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, scrie in proiect.
In aceeasi ordine de idei, in proiect se mai precizeaza ca "in cazul comunelor cu mai putin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 10% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza".
Citeste si:
Calcule in Parlament, inaintea motiunii de cenzura. Are PSD majoritate sa darame Guvernul?
Ca argumente pentru adoptarea acestui proiect sub asumarea Guvernului, PNL mentioneaza:
-
nivelul ridicat de nemultumire din societatea romaneasca si sustinerea covarsitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu a fost transpus in legislatia romaneasca din cauza tergiversarii deciziei in mod nejustificat ultimii ani de zile
-
faptul ca in traditia democratica a Romaniei conditia majoritatii pentru alegerea primarilor reprezinta un element al patrimoniului electoral, existand o singura interpretare data conceptului de majoritate, respectiv cea a optiunii a cel putin jumatate plus unu din numarul celor care isi exprima optiunea, care este aplicata in Romania in toate situatiile care impun hotarari adoptate prin vot.
Citeste si:
Klaus Iohannis: Sansele ajungerii la alegeri anticipate sunt de 50 la 50
PSD depune motiune de cenzura
Faptul ca Executivul PNL si-a asumat raspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi a determinat social-democratii sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Orban.
Pana duminica, PSD stransese deja 115 semnaturi pentru motiunea de cenzura, conform declaratiilor presedintelui interimar al partidului, Marcel Ciolacu.