ALDE NU va vota prelungirea starii de alerta. Tariceanu explica motivele
stare de alertarelaxarealdecalin popescu tariceanuvotparlament
Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca parlamentarii ALDE nu vor vota prelungirea starii de alerta dupa 15 iunie. Liderul ALDE a prezentat sapte motive pentru care a luat aceasta decizie. Unul dintre ele este acela ca pe perioada starii de alerta s-ar ingradi accesul la sistemul medical pentru pacientii non-COVID, iar acestia, spune Tariceanu, nu mai au acum locuri in spitale.
Insa unul dintre cele mai grave motive pe care Tariceanu le invoca in decizia sa de a se opune prelungirii stari de alerta vizeaza direct liberalii, pe care ii acuza ca ar avea o agenda ascunsa si s-ar folosi de starea de alerta si starea de urgenta pentru a-si atinge anumite interese proprii.
''Asa cum am spus, Guvernul PNL va incerca sa prelungeasca starea de alerta!
Tot asa cum am spus inca de acum cateva zile, ALDE nu va vota aceasta prelungire la prelungire!
De ce?
Motivele sunt multiple. In primul rand, Guvernul ia decizia de a ne tine alertati inca o luna bazandu-se pe dinamica imbolnavirilor. Numai ca ei nu ne spun cum isi dau seama de o anumita evolutie, in sus sau in jos, a numarului de imbolnaviri in conditiile in care noi nu stim cati romani sunt testati. Poti sa ai 3000 de teste intr-o zi, dar tu sa ai sub 1000 de persoane testate. Atata timp cat tu ca stat testezi putin, nu iti poti da seama care e realitatea.
Apoi, numarul de teste zilnice nu e constant. Azi ne anunta ca au sub 3.000 de teste, maine ne zic ca fac 8.000. Nu e normal acest mod de testare, pentru ca nu o sa iti dai seama niciodata cum stai!
Si atunci, in baza a ce vrei sa prelungesti tu starea de alerta? Doar pe vorbele spuse de Tataru sau de Orban? Sa fim seriosi!
Un alt motiv pentru care nu sunt de acord cu prelungirea starii de alerta se refera la necesitatea bolnavilor de a avea acces la spitale, la tratament. In Romania nu avem doar bolnavi de COVID-19, ci avem sute de mii de romani care sufera de alte afectiuni. De aceea, spitalele trebuie sa le fie redate acestora, nu trebuie sa le mai blocam asteptand sa vina poate valul doi.
Sau in spatele acestei dorinte de prelungire a starii de alerta se afla din nou interesele PNL? Cine stie, poate mai au niste lucruri nerezolvate pe care vor sa le solutioneze rapid, in speranta ca nu ne vom da seama. Asa au incercat si cu legea privind starea de alerta. Au venit cu un proiect care prevedea o stare de urgenta ascunsa, doar pentru ca voiau sa aiba sub control spitalele si sperau sa mai faca niste achizitii pentru prietenii de partid. Doar ca Parlamentul le-a dat planurile peste cap.
Sau vor sa fuga de motiunea de cenzura bazandu-se pe responsabilitatea Parlamentului de a nu depune motiune in starea de alerta. Oricum ar fi, e cusuta cu ata alba dorinta de prelungire a starii de alerta”, se arata pe pagina de Facebook a lui Calin Popescu Tariceanu.
Starea de alerta expira in Romania la jumatatea lunii iunie, dupa care ar urma sa fie prelungita, prin decret prezidential. Insa decretul are nevoie si de incuviintarea Parlamentului, iar in cazul in care nu se va intruni majoritate de voturi, decretul va fi inaplicabil.
Ministul Sanatatii, Nelu Tataru, a spus la finele saptamanii trecute ca starea de alerta va fi, cel mai probabil, prelungita, dat fiind faptul ca nu e inca momentul pentru o relaxare totala.
Vezi aici >>>
Nelu Tataru, despre prelungirea starii de alerta. Ce se intampla dupa 15 iunie?