Adrian Nastase se pregateste sa revina in politica: a depus cerere de reabilitare la Inalta Curte
adrian nastasereabilitare judecatoreasca
Toate-s vechi si noi sunt toate. Daca sunteti nostalgici sau "masochisti", vorba doamnei Firea, iata si o stire pe placul dumneavoastra: se pare ca domnul Adrian Nastase ar putea sa isi faca (re)intrarea triumfala in politica. Nu, nu vine de la razboi, ci dupa cativa ani de pauza dupa puscarie, deci intruneste toate conditiile necesare pentru a fi pe placul electoratului roman, in special al bazinului electoral al partidului pe care l-a carmuit o lunga vreme in trecut.
Dupa ce a fost eliberat conditionat in anul 2014, fostul premier PSD al Romaniei, Adrian Nastase, trebuie sa se supuna unei serii de interdictii, confom deciziei instantei. De exemplu, Adrian Nastase nu mai poate candida la o functie publica. Se pare ca fostul lider social-democrat vrea sa isi reabiliteze imaginea si, posibil, sa revina in politica.
Adrian Nastase a anuntat, vineri, chiar pe pagina sa de Facebook, ca a depus o cerere de reabilitate judecatoreasca la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Nastase spune ca se indeplinesc toate conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
"In conditiile in care s-au implinit toate conditiile prevazute de lege, am depus astazi, la instanta, solicitarea de reabilitare judecatoreasca", a scris Adrian Nastase pe Facebook.
Va amintim ca fostul premier a fost condamnat in 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" si la 4 ani de inchisoare, in 2014, in dosarul "Zambaccian". Din cei doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" a efectuat opt luni de inchisoare, fiind eliberat conditionat. De asemenea, a fost condamnat in cel de-al doilea dosar in ianuarie 2014 si eliberat in august 2014.
Ce spune legislatia?
Condamnatul care nu indeplineste conditiile reabilitarii de drept, va putea fi totusi reabilitat, la cerere, prin procedura judecatoreasca, daca:
-
nu a savarsit o alta infractiune intr-un anume interval de timp, interval care variaza in functie de durata condamnarii;
-
a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
Conform Art. 166 din Codul Penal, Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta, dupa implinirea urmatoarelor termene:
a) 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.
(2) Condamnatul decedat pana la implinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat daca instanta, evaluand comportarea condamnatului pana la deces, apreciaza ca merita acest beneficiu.