Acord istoric intre Casa Alba si Phenian. Cum a decurs intalnirea dintre Donald Trump si Kim Jong-un
donald trumpkim jong-unpheniancoreea de nordintalnire istoricasingapore
Presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au intalnit astazi in ceea ce se poate numi o intalnire istorica. Tensiunile intre cei doi lideri sunt mai mult decat cunoscute pentru intreaga lume, insa se pare ca in cele din urma s-a ajuns la o concluzie la care nimeni nu mai spera in urma cu doar cateva luni. In urma intalnirii de astazi, cei doi lideri au semnat un acord in patru puncte care asigura denuclearizarea peninsulei coreene. De asemenea, acelasi acord prevede si garantii de securitate si stabilitate.
Contextul intalnirii dintre Donald Trump si Kim Jong-un
Tensiunile din peninsula coreeana dateaza de mai bine de sapte decenii, dupa ce razboiul dintre cele doua tari s-a sfarsit. Odata cu trecerea anilor, ambitiile Coreei de Nord s-au accentuat din ce in ce mai mult. Astfel, liderii nord-coreeni au facut tot ceea ce le-a stat in putinta pentru a ajunge la masa celor mari, cum s-ar zice. Testele nucleare si balistice realizate de nord-coreeni au alarmat intreaga lume in ultimii ani, ceea ce a dus la o tenisiune nemaintalnita intre Phenian si Casa Alba.
Inceputul anului trecut ne punea in fata unei declaratii istorice venite dinspre Phenian. Mai exact, Kim Jong-un anunta etapele finale ale dezvoltarii unor arme nucleare care sa fie capabile sa atace teritorii americane. Desi Donald Trump inca nu era investit la Casa Alba la acea vreme, acesta a replicat vehement nord-coreenilor.
Tensiunile din Coreea de Nord au continuat, culiminand cu mai multe teste efectuate. De aceasta data, Trump a raspuns si mai violent, amenintand Phenianul cu „foc si furie”. Peste numai o luna, in cadrul Adunarii Generale a ONU, Trump ameninta din nou Coreea de Nord, spunand ca o va distruge total in cazul in care va fi nevoit sa isi apere tara.
Schimb acid de replici intre cei doi lideri
De aici si pana la un schimb si mai violent de replici nu a mai fost mult. Kim Jong-un l-a numit pe Trump „deranjat mintal”, subliniind totodata ca drumul nuclearizarii este cel corect. A urmat mai apoi un discurs al ministrului de externe al Coreei de Nord la ONU, linia acestuia fiind exact aceeasi cu cea a lui Kim. Bineinteles, a urmat o noua amenintare venita din partea liderului de la Casa Alba!
Debutul lui 2018 a fost la fel de tensionat ca intreg anul precedent. Dupa ce liderul de la Phenian anunta ca poate apasa oricand butonul nuclear de pe biroul sau, Trump a decis sa il ironizeze spunand ca „butonul lui este mai mare si mai puternic”.
Ce a dus la impacarea intre cei doi lideri
Dupa nenumarate tentative diplomatice facute de echipa liderului de la Casa Alba, Trump anunta pe 10 mai ca va exista o intalnire intre el si Kim Jong-un. La doua zile distanta, liderul nord-coreean anunta desfiintarea sitului de teste nucleare. De aceasta data, schimbul de replici dintre cei doi este plin de aprecieri. Desi prima intalnire programata a fost amanata la decizia lui Trump, cei doi s-au intalnit in cele din urma in aceasta dimineata in Singapore.
Trump si Kim Jong-un au semnat un acord de denuclearizare
Intalnirea dintre cei doi lideri a fost una istorica prin prisma faptului ca Donald Trump este primul presedinte din istoria Statelor Unite care s-a intalnit cu un lider al Coreei de Nord. Trump s-a aratat incantat de discutia avuta cu Kim Jong-un, spunand ca il va invita in curand pe acesta la Casa Alba. Trump a apreciat faptul ca liderul de la Phenian este un negociator foarte bun, facand totul pentru a isi proteja cetatenii.
Asa cum spuneam si mai devreme, Donald Trump si Kim Jong-un au semnat un document care contine patru puncte. Primul dintre ele face referire la hotararea celor doua state de a stabili relatii noi, care sa aduca pace si prosperitate. Cel de-al doilea punct al acestei hotarari este unul foarte important pentru peninsula coreeana, cele doua state luandu-si angajamentul de a lucra impreuna pentru a pune bazele unui regim pasnic.
Al treilea punct al acestei declaratii, si poate cel mai important dintre toate, anunta angajamentul luat de Coreea de Nord de a se denucleariza complet. Ultimul punct al acestei declaratii este unul de suflet pentru americani, acesta stabilind ca cele doua state se angajeaza in a recupera ramasitele militarilor ucisi in Razboiul din Coreea pentru a putea fi repatriate.