Vom scapa de coronavirus la vara? Ce spun specialistii
coronaviruspandemieepidemievaranoul coronavirussars cov 2covid 19
Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, au inceput sa apara scenarii lansate de specialisti, conform carora, in functie de o anumita temperatura, virusul ar disparea. Initial existau speculatii conform carora, in jurul temperaturii de 22 de grade Celsius, acest virus ar disparea, acestea au fost si primele scnearii lansate in spatiul public, care au conturat scenariul ca venirea verii ne va scapa de pandemie. Pe parcurs, insa, am descoperit ca lucrurile nu stau chiar asa.
Inca de la bun inceput, trebuie punctat faptul ca nu exista inca studii care sa certifice 100% nivelul de temperatura care distruge virusul. Multi specialisti au lansat opinii diverse de-a lungul acestor saptamani scurse sub semnul pandemiei. Dupa cum spuneam, s-a plecat de la ideea ca temperatura necesara ar fi in jur de 22 de grade Celsius.
Alti specialisti au spus, de curand, pentru BBC, ca virusul ar fi ucis la 70 de grade Celsius.
Exista si voci din lumea stiintifica care spun ca, pentru a disparea, virusul trebuie sa intalneasca o temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius.
Specialistii chinezi arata in acest studiu ca, pentru a disparea, COVID-19 are nevoie de o temperatura de 37 de grade Celsius. De asemenea, tot in acest studiu se arata ca distanta considerata sigura fata de o persoana infectata este de 5 metri, nu de 1-2 metri cat se considera initial.
Citeste si:
Criza ne raspunde la intrebari: Am ales bine compania pentru care lucrez?
Totodata, oamenii de stiinta din spatele cercetarii au spus ca ancheta lor a subliniat si importanta purtarii mastilor de pe fata, din cauza duratei de timp in care virusul persista in aer (circa 30 de minute). Astfel, purtarea mastii de protectie chiar si in cazul in care nu exista persoane in jur, este foarte importanta, subliniaza cercetatorii chinezi.
Din moment ce parerile sunt impartite asupra temperaturii la care virusul devine inactiv, e dificil sa se contureze un raspuns clar la intrebarea: "Ne va scapa vara de coronavirus?".
Totusi, "specialistii au observat ca virusul este mult mai raspandit in climate reci si uscate. In ciuda raspandirii sale pe tot Globul, densitatea infectarilor este mai mare in regiunile reci. De asemenea, din analiza a 100 de orase din China, care au inregistrat peste 40 de cazuri, a rezultat ca pe masura ce temperaturi si umiditatea sunt mai ridicate, cu atat rata de trasnmisie a cazurilor este mai mica. Cercetatorii subliniaza faptul ca desi exista dovezi ca virusul ar ceda la temperaturi ridicate, studiul trebuie sa continue, iar evolutia sa fie urmarita pe parcurusul unui an intreg, intr-un singur loc. transmite
Sport.ro, citand BBC.