Vinurile de Bordeaux, in pericol din cauza schimbarilor climatice
vincaberbetmerlotbordeauxschimbari climatice
Strugurii de Bordeaux din care se produc faimoasele vinuri sunt afectati de incalzirea globala, spun expertii eonologii. Temperaturile ridicate au ca efect o coacere mai rapida a strugurilor si o vulnerabilitate crescuta fata de o alimentatie defectuoasa.
"Scenariul pesimist arata ca, pana in 2050, climatul din Bordeaux nu va mai favoriza strugurii de tip Cabernet si Merlot", care sunt esentiali pentru producerea celebrelor vinuri rosii din regiune, a spus Jean-Pascal Goutouly, cercetator la Institutul National de Cercetarii Agricole (INRA).
Schimbarile climatice constau intr-o temperatura minima mai ridicata, dar si seceta in timpul verii, ceea ce inseamna ca strugurii se vor coace mai repede si nu vor mai avea apa suficienta in timpul perioadei de maturatie.
Strugurii isi vor pierde prospetimea, iar vinurile vor avea de suferit la capitolul echilibru intre aciditate, zahar si tanin care le permite sa imbatraneasca elegant, sa devina mai bune si sa atraga preturi de vanzare fabuloase.
In ciuda vestilor proaste, cultivatorii sunt optimisti in ceea ce priveste capacitatea lor de a invinge provocarile nou aparute.
"Daca aceste schimbari climatice se vor produce rapid, atunci da, va fi mai dificil. Daca ele insa vor fi treptate, ne vom adapta", sustin specialistii. "Am invins filoxera care a distrus toate vitele de vie in cinci ani. Ne vom adapta si la schimbarile climatice", au adaugat ei.
Aceasta munca de adaptare a inceput deja, viticultorii orientandu-se spre clone, variatii subtile ale speciilor, idee care fusese abandonata, deoarece strugurii obtinuti se coceau prea tarziu, sau spre rizomi care retin apa necesara perioadei de seceta.