Vinerea Patimilor. Cele mai raspandite traditii romanesti
vinerea maretraditiiobiceiuricrestinismpaste 2021
Vinerea Mare, numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor este ziua in care toate suflarea crestina traieste un moment de doliu sufletesc, pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, pentru ca oamenii sa fie mantuiti si sa li se ierte lor toate pacatele.
Slujbele bisericesti amintesc enoriasilor de patimile Mantuitorului, aceasta fiind o zi de smerenie, post si tristete pentru credinciosi.
"In mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf (care-l inchipuie mort pe Mantuitorul, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului) pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata. In zorii zilei de Inviere este dus din nou in Sfantul altar si este asezat pe sfanta masa, unde ramane pana in miercurea dinaintea Inaltarii Domnului.
Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi", conform
crestinortodox.ro
In fiecare an, in Vinerea Mare, coboram in mormant, impreuna cu Hristos, pentru ca, mai apoi, sa si inviem impreuna cu El, iar acest parcurs se realizeaza, la nivel simbolic, prin trecerea pe sub masa aflata in mijlocul bisericii, pe care sta intins trupul mort al lui Iisus Hristos, intiparit pe Sfantul Epitaf.
Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumanari si ii jeles pe cei adormiti.
Traditii si obiceiuri la romani, in Vinerea Mare
Traditiile stravechi, pe care le urmau stramosii nostri, spuneau ca in aceasta zi trebuie sa tii post negru, in special batranele. Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica.
O alta traditie spune ca in zorii zilei, casa crestinilor se afuma cu tamaie. Oamenii trebuie sa incojoare de trei ori casa cu tamaia aprinsa, pentru ca lighioanele sa stea departe de gospodarie.
Totodata, obiceiurile mioritice spun ca, daca ploua in Vinerea Mare, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.
Exista si traditii de care trebuie sa tina cont in mod deosebit gospodinele. Se spune ca astazi nu se coace nici paine, nu se pregatesc nici cozonaci in cupor, pentru a nu "arde" mainile Maicii Domnului.
Totodata, femeile nu au voie sa coasa in Vinerea Mare, pentru a nu avea probleme medicale legate de vedere.
In vechime, femeilor le era interzis si sa toarca sau sa teasa, insa aceste obiceiuri mai sunt astazi foarte putin practicate, insa recomandarile bisericesti sustin ca nu ai voie sa speli rufe in Vinerea Mare.