Viitorul energiei nucleare in Bulgaria, pus sub semnul intrebarii
bulgariaenergie nuclearabelenekozloduirusia
Referendumul privind construirea unei centrale nucleare in orasul bulgar Belene a fost invalidat din cauza participarii slabe, potrivit BBC.
Astfel, la vot au participat circa 20% din cei inscrisi pe listele de vot, fata de 60% cat ar fi fost necesar pentru validarea rezultatului. Aceasta participare slaba inseamna un esec al opozitiei socialiste din Bulgaria, Partidul Socialist Bulgar fiind cel care a sponsorizat referendumul.
Socialistii au dorit sa oblige partidul de centru-dreapta aflat la guvernare sa-si schimbe pozitia fata de proiectul construirii unei noi centrale nucleare in orasul Belene pentru a inlocui unitatile vechi din Kozlodui.
Centrala de la Kozlodui, a carei constructie a inceput in 1970, a fost considerata nesigura de catre oficialii Uniunii Europene care au obligat autoritatile de la Sofia sa inchida centrala. Referendumul a fost vazut si ca un indicator pentru alegerile electorale care vor avea loc catre sfarsitul acestui an.
Totodata, a fost considerat si un indicator al atitudinii bulgarilor catre Rusia, avand in vedere ca firma contractata sa construiasca centrala de la Belene, Atomstroiexport, este controlata de Moscova. Slaba participare la vot, daca va fi confirmata, va lasa mana libera guvernului de la Sofia in privinta deciziei construirii unei noi centrale nucleare.
Totusi, guvernul sustine construirea unei noi centrale nucleare, dar a inghetat proiectul pentru ca nu are cele 10 miliarde euro necesare. Premierul Boiko Borisov a declarat ca proiectul va ramane neviabil economic chiar daca populatia ar fi votat in favoarea ridicarii unei centrale nucleare. Organizatiile ecologiste se opun proiectului, sustinand ca este periculos pentru siguranta cetatenilor.
Socialistii, care au purtat deja negocieri cu rusii de la Atomstroiexport, sustin ca proiectul ar costa maxim sase miliarde de euro si va reduce semnificativ costurile cu electricitatea ale populatiei.