Vesti bune pentru pensiile private ale romanilor. Ce se intampla cu banii pusi deoparte pentru batranete
pilonul 3 de pensiipensii facultativepensii privatepilonul trei
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) evolueaza intr-o maniera imbucuratoare pentru cei ce contribuie periodic cu anumite sume de bani, cu speranta ca la batranete, pe langa pensia obisnuita de la stat, se vor bucura de venituri suplimentare mai consistente, astfel incat anii neputintei sa nu ii gaseasca lipsiti de sprijin material.
Potrivit unui raport recent al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la finalul lunii martie a acestui an, Pilonul 3 de
pensii facultative avea active in valoare de 3,87 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activele Pilonului 3 consemneaza o crestere cu 13,75%.
ASF noteaza ca cele mai multe investitii au fost efectuate local (94%), majoritatea fiind denominate in lei (90%).
Ce trebuie sa stie romanii despre Pilonul 3 de pensii
Potrivit ASF, incepand cu iunie 2007, in sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata, cum ar fi: salariatii, persoanele care lucreaza pe cont propriu sau care obtin venituri din alte activitati. Pentru a putea beneficia de pensia facultativa, conditiile legale impun ca participantul sa aiba o varsta de cel putin 60 de ani, sa fi efectuat cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) la fond si sa detina o suma minima acumulata in contul individual la fondul de pensii facultative Pilon III. Daca nu se acumuleaza 90 de contributii sau suma din cont nu este suficienta pentru o pensie minima, participantului i se acorda o plata unica.
"Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane, dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal, prin deductibilitate fiscala. Angajatorii au oportunitatea de a-si atrage si fideliza salariatii performanti prin oferirea unor beneficii privind plata contributiei la un fond de pensii facultative Pilon III, pentru care se acorda deduceri fiscale", mai explica ASF.
Dup? pensionare, pensia facultativ? Pilon III va fi încasat?, sub forma unei sume pl?tite periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar ?i distinct de cea furnizat? de sistemul public de pensii. Pensia se pl?te?te participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procur? special? sau reprezentantului legal al acestuia, numai dup? atingerea vârstei legale de pensionare.
Foto: manager.ro