Val de controale in magazine si pietele din toata tara, in prag de Sarbatori: ce urmaresc autoritatile
controaleansvsacarne de porcsarbatori 2021
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) incepe, din 22 noiembrie, o serie de controale la retailerii din tara. Vizate sunt magazinele unde se comercializeaza carne de porc.
Vicepresedintele Autoritatii, Mihai Ponea, sustine ca aceste controale se impun, in conditiile in care Sarbatorile ne bat la usa, iar cel mai comercializat produs al sezonului este carnea de porc. Exista riscul ca unii cumparatori sa cada in plasa comerciantilor, iar acest lucru trebuie prevenit.
"De saptamana viitoare vom demara controale soc premergatoare sarbatorilor de Craciun, peste tot unde se comercializeaza carne de porc. In aceasta perioada, unii romani pot cadea in capcana cumparand carne de porc care nu este controlata sanitar-veterinar, pe motiv ca achizitioneaza carne cu gust, carne romaneasca, dar care poate fi contaminata cu parazitul trichinella spiralis si este o ingrijorare.
Vom face informari cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instructiuni cu ceea ce inseamna trichineloza si unde se recolteaza probe. O sa facem afise pentru informarea consumatorilor", a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele Autoritatii, Mihai Ponea.
Romanii pot efectua examenul trichineloscopic carnii de porc, pentru a se asigura ca este buna de consumat
De la 1 decembrie, medicii veterinari vor asigura permanenta, astfel incat romanii sa poata controla calitatea carnii de porc pe care o consuma, adesea, din propria gospodarie.
"Toti colegii nostri vor asigura permanenta de la 1 decembrie. Vom posta pe site unde pot efectua oamenii examenul trichineloscopic. Vom colinda din judet in judet ca sa ne asiguram ca romanii au unde merge cu carnea si sambata si duminica pentru a face probele dupa ce isi taie porcul si astfel sa avem toate locurile din Romania acoperite. Stim ca sacrificarile sunt la sfarsit de saptamana si daca oamenii nu gasesc unde sa isi faca analiza nu asteapta si consuma carnea fara sa fi efectuat examenul trichineloscopic.
In ultimii ani au aparut cazuri de trichinella la om, iar aceasta boala este o povara pentru un adult pe o perioada indelungata, iar la un copil sau un batran poate duce chiar si la moarte. De aceea am venit in intampinare si punem la dispozitie locuri unde se vor putea efectua aceste analize la numai 25 de lei, o suma modica, care practic nu acopera costul analizei. Vom veni si cu informari catre consumatori ca sa prevenim consumul de carne din locuri neautorizate si sa starpim traficul ilegal", a mai explicat oficialul ANSVSA.
In Romania sunt peste 20.000 de samsari care vand porci vii si carne de porc fara documente
"Din estimarile noastre sunt peste 20.000 de samsari care vand porci vii si carne de porc fara documente si asa s-a raspandit pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.
Scopul nostru este sa-i extragem pe acesti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Daca nu vom face acest lucru, fermierii nostri si consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a mai declarat Mihai Ponea.
Romania inregistra la data de 18 noiembrie 516 de focare active de pesta porcina africana, din care 17 erau in exploatatii comerciale si doua in exploatatii comerciale de tip A. Un numar total de 310.415 de porcine erau afectate in focarele active.