Vacanta de primavara va fi prelungita. Elevii vor sta acasa de pe 2 aprilie pana pe 4 mai
vacanta de primavarainvatamanteducatiesorin cimpeanu
Ministrul Educatiei,
Sorin Cimpeanu, a declarat marti ca vacanta de primavara va fi prelungita anul acesta, astfel incat elevii vor sta acasa in perioada 2 aprilie-4 mai.
In contextul epidemiologic sensibil in care se afla Romania, autoritatile au decis prelungirea vacantei de primavara.
Anul acesta, vacanta de primavara curprinde atat sarbatorile pascale catolice, cat si pe cele ortodoxe. Practic, vorbim despre o prelungire de trei saptamanii a perioadei de vacanta obisnuite, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Am propus modificari in structura anului scolar. Propunand o vacanta de primavara din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sarbatorilor pascale catolice si ortodoxe. Vacanta de primavara va fi prelungita cu trei saptamani, incepand cu 2 aprilie pana pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critica din perspectiva epidemiologica, va beneficia de o scadere a mobilitatii", a spus ministrul Educatiei.
Care au fost motivele ce au stat la baza acestei decizii?
Ministrul sustine ca prelungirea vacantei de primavara va avea mai multe efecte pozitive asupra epidemiei din tara noastra, permitandu-le totodata familiilor sa se bucure de sarbatorile pascale in vacanta copiilor, fie ca sunt ortodocsi sau catolici.
In plus, o astfel de masura permite "o micsorare a mobilitatii pe perioada lunii aprilie, care se anunta ca fiind cea mai dificila", a spus ministrul Cimpeanu.
De asemenea, ar permite "organizarea examenului de bacalaureat la aceleasi date chiar daca vom fi nevoiti, ca anul trecut, sa echivalam competentele si sa organizam proba de competente digitale dupa Bacalaureat".
Nu in ultimul rand, ar mai exista si un al patrulea avantaj,
aceasta masura ar permite "incheierea simularilor pentru Bacalaureat si Evaluarea nationala pana pe 31 martie, deci sa ramana deschise pana la 1 aprilie, avand avantajul ca putem derula toate simularile - clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se sustin la datele planificate evaluarile pentru clasa a IV-a si a VI-a”, a mai spus ministrul Cimpeanu.
Care sunt dezavantajele acestei masuri:
"Bacalaureatul ramane pe loc,
Evaluarea nationala ar urma sa se organizeze dupa Bacalaureat, admiterea in liceu tot dupa Bacalaureat si mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programata in luna aprilie - incepea pe 20 aprilie - sa fie mutata in luna mai. Deci, punand in balanta avantajele, in primul rand micsorarea mobilitatii, am incercat sa gasim solutia optima de echilibru pentru a pierde cat mai putin", a explicat ministrul.
Citeste si: Pandemia ne arata ca nu doar sistemul de invatamant a esuat, ci si educatia de acasa
Scolile vor intra in sistem online DOAR DUPA ce localitatatile in care se afla vor fi carantinate
De asemenea, tot marti, ministrul Educatiei a mai anuntat ca scolile vor trece la invatamantul online, doar dupa ce localitatea in care se afla intra in carantina. Practic, pana la decizia carantinarii, chiar daca se depaseste pragul critic de 6 cazuri la mia de locuitori, scolile raman deschise.
Suntem intr-o situatie in care este nevoie de decizii care sa produca cat mai putine perturbari la nivelul sistemului de imvatamant. Scolile trebuie sa se inchida ultimele daca este nevoie. Nu consideram intreptatita o decizie in care scolile sa se inchida si sa lase deschise alte locatii in care respectarea regulilor de distantare si de protectie impotriva virusului SARS-CoV-2 se face mai putin riguros decat in scoli", a spus ministrul Cimpeanu.
Detalii, aici > Breaking news: Noi scenarii epidemiologice pentru scoli
Foto: facebook.com/Sorin.Cimpeanu