Va fi necesar sa ne facem periodic vaccinuri anti-Covid, din cauza mutatiilor suferite de virus, avertizeaza un expert britanic
rapel vaccin anticovidcog uksharon peacock
Campaniile de vaccinare demarate la nivel global ar putea deveni o banalitate periodica. Din cauza raspandirii accentuate, virusul sufera mutatii, ceea ce inseamna ca vaccinurile vor trebui adaptate la un anumit interval de timp. Prin urmare, ne-am putea vaccina impotriva
Covid-19, la fel cum o facem si impotriva gripei simple. Acesta este avertismentul sefului comisiei Marii Britanii care incearca sa secventieze genomului virusului.
Expertul despre care vorbim este Sharon Peacock , care conduce forul COVID-19 de Genomica din Marea Britanie (COG-UK), pe care chiar el l-a fondat. COG-UK este un consortiu de sanatate publica si institutii academice care este acum cel mai dezvoltat organism din lume pentru genetica virusului.
Este necesara cooperarea internationala in lupta "de-a soarecele si pisica" cu virusul
Peacock a secventiat aproape jumatate dintre genomurile coronavirusului cartografiate pana acum la nivel global si a declarat ca este necesara cooperarea internationala in lupta "de-a soarecele si pisica" cu virusul.
Expertul subliniaza ca imunitatea la coronavirus nu dureaza pentru totdeauna si ca trebuie sa avem intotdeauna doze de rapel.
"Am modificat deja vaccinurile pentru a face fata evolutia virusului, deci exista variante care au o combinatie de transmisibilitate crescuta si o capacitate de a se sustrage partial de raspunsul nostru imunitar”, a spus oficiaulul, citat de Financial Times.
Cele mai periculoase variante ale Sars-CoV2
In cercetarile sale, expertii acorda o atentie deosebita catre trei variante ale coronavirusului.
Trei variante principale de coronavirus - care au fost identificate pentru prima data in Marea Britanie (cunoscuta sub numele de B.1.1.7), Brazilia (cunoscuta sub numele de P1) si Africa de Sud (cunoscuta sub numele de B.1.351) - sunt supuse unei examinari speciale.
"Trebuie sa fiu destul de umil in fata unui virus despre care stim foarte putin inca"
Desi are in spate sute de experti in cadrul COG-UK, Peacock priveste cu temperare catre viitor si nu isi permite sa emita ipoteze concrete si previziuni, spunand ca "Trebuie sa fiu destul de umil in fata unui virus despre care stim foarte putin inca".
El a mai spus ca "s-ar putea sa existe o varianta pe care nici macar nu am descoperit-o inca", subliniind ca e dificil sa tii o evidenta a tuturor mutatiilor suferite.
Din acest motiv, expertii cu care colaboreaza au inceput sa aplice un sistem de gandire in termeni de "constelatii de mutatii"
"Deci, o constelatie de mutatii ar fi ca un clasament, daca doriti - despre ce mutatii din genom ne preocupa in mod special, E484K trebuie sa fie una dintre topurile clasamentului", a spus britanicul.
Vor mai exista pandemii
Despre viitor, expertul crede ca vor exista si alte pandemii. "Cred ca este inevitabil sa apara un alt virus care ingrijorator". El spera doar ca oamenii sa fi invatat din aceasta experienta si ca urmatoarea criza sanitara sa ii prinda mai pregatiti.
Citeste si: No jab, no job. Sau cum intra pasaportul de vaccinare pe piata muncii
Foto: freepik.com