Uniunea Europeana va taia ajutoarele umanitare pentru 19 tari emergente
uniunea europeanacomisia europeanaajutoare umanitaresaracievolumvenituri
Comisia Europeana a decis miercuri sa taie ajutoarele umanitare acordate unui numar de 19 tari emergente, printre care China, India si Brazilia, incepand cu 2014, a declarat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.
Agentiile umanitare au avertizat insa ca dezvoltarea artificiala a tarilor emergente ascunde adevarata saracie din randul populatiei.
Potrivit comisarului, decizia a fost luata pentru a aduce "o schimbare in relatiile cu tarile emergente; ajutoarele vor fi canalizate catre cele mai sarace tari", intre 2014 si 2020.
Masura survine intr-un moment in care UE incearca sa-si eficientizeze cheltuielile si sa se adapteze unui buget redus pe termen lung. Uniunea Europeana, formata din 27 de state, reprezinta cel mai mare donator umanitar din lume, cu 50% din ajutoare - 53,8 miliarde euro (72 miliarde dolari) oferite in 2010. Comisia Europeana administreaza 20% din aceste ajutoare, adica aproximativ 11 miliarde euro.
Autoritatile europene vor spori volumul si valoarea ajutoarelor in tarile mai nevoiase si unde UE are un impact real, inclusiv in cele foarte fragile.
Ajutoarele vor fi reduse in cazul tarilor emergente care au dobandit o oarecare stabilitate financiara. Intre 2007 - 2013, circa 980 milioane euro sunt canalizate catre Africa de Sud, 470 milioane euro catre India, 170 milioane euro catre China si 61 milioane euro catre Brazilia. Printre tarile cu venituri medii care vor beneficia de ajutoare umanitare mai mici se numara si Argentina.
O confederatie europeana a organizatiilor umanitare a declarat ca aceasta abordare poate genera un esec, deoarece ignora concentratia de saracie prezenta in tarile in care veniturile nationale sunt ridicate.
Aceasta sugereaza totodata ca oficialii europeni au intreprins diverse jocuri politice cu "tarile-rivale", precum India, angajate in negocieri cu Bruxelles-ul asupra tranzactiilor de schimb bilateral.
"Comisia Europeana trebuie sa se asigure ca ajutoarele sunt canalizate catre cei mai saraci oameni si cele mai nevoiase clase sociale", a declarat Sarah Kristine Johansen, din cadrul confederatiei CONCORD, care reprezinta agentiile umanitare nationale si 1.600 de ONG-uri.
Potrivit lui Johansen, "datele macro-economice privitoare la venitul national pe cap de locuitor ascund adevarata realitate a saraciei si inegalitatii din interiorul tarilor asistate". "Ajutorul umanitar nu trebuie manipulat in scopul intereselor UE. Vorbim despre niste bani publici, care ar trebui sa reduca gradul de saracie", a mai spus reprezentanta CONCORD.
Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a precizat ca "guvernele sunt capabile sa lupte pe cont propriu impotriva saraciei", indicand o schimbare in privinta distributiei banilor - de exemplu, Marea Britanie a oferit ajutoare mari Indiei, care, la randul sau, ajuta substantial natiunile africane. Potrivit ActionAid, trei sferturi din saracii lumii traiesc in tarile cu venituri medii.