Un pianist turc risca sa intre la puscarie, din cauza unor mesaje postate pe Twitter
pianpianistturciapuscariemesajereligie
Un pianist turc ar putea ajunge dupa gratii, din cauza unor mesaje anti-musulmane, postate pe Twitter. Fazil Say va fi supus unei investigatii, pe fondul unor tweet-uri ofensatoare la adresa musulmanilor. Say a folosit Twitter pentru a se intreba daca raiul islamic "este un bordel sau un local", citand verseturi din Coran, care descriu "viata celor care ajung in paradis, plina de bautura si femei frumoase".
Say a mentionat ca "a glumit", cand a luat in deradere religia islamica, dar autoritatile turce nu zambesc. Dupa cum spune si Codul Penal din Turcia, "oricine denigreaza valorile religioase ale unei parti a populatiei va fi condamnat la inchisoare, intre sase luni si un an, in situatia in care fapta lezeaza armonia publica".
Cazul lui Say este in curs de desfasurare si pianistul ar putea scapa cu cateva amenzi usturatoare; bloggerii din alte tari care tin foarte mult la religia lor nu au avut acelasi noroc. In Siria, Palestina si Iordania, "multe cazuri de arest se bazeaza pe declaratii facute pe retelele de socializare", a declarat Ayman Mhanna, director al centrului pentru presa si libertatea de exprimare SKeyer din Orientul Mijlociu.
In Kuweit, scriitorul Mohammed Al-Mulaifi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si munca silnica, dupa ce a criticat legea siita pe contul sau de Twitter.
Doi tunisieni se confrunta cu aceleasi acuzatii si risca sentinte grele din cauza "continutului imoral" afisat in mediul online, in timp ce o persoana in varsta de 23 de ani din Jeddha a fost amenintata cu moartea in luna februarie, din pricina unor mesaje despre Profet, postate pe Twitter.
Hamza Kashgari, un cetatean saudit, care a fugit in Malaezia, dupa ce a postat unele mesaje defaimatoare la adresa religiei islamice, risca nici mai mult, nici mai putin decat pedeapsa cu moartea!
Un magnat al telecomunicatiilor din Egipt, Naguib Sawiris, ar putea ajunge dupa gratii, deoarece i-a "imaginat" pe Mickey si Minnie Mouse in straie islamice. Cu toate acestea, nu toate tarile islamice pedepsesc atacurile la adresa religiei, expuse in social media. Recent, afganii si-au manifestat mania fata de consiliul suprem religios al tarii lor.
Dupa ce autoritatile au sugerat ca barbatii si femeile vor ramane separati la scoala si la locul de munca, pe criterii religioase, femeile suparate au luat cu asalt Facebook si Twitter, catalogand masura drept "abuziva" si intrebandu-se: "Cum indrazneste consiliul religios sa ne decida soarta?"
Dar Afganistanul reprezinta o exceptie. Cele mai multe guverne puternic influentate din punct de vedere religios considera mesajele anti-religioase, postate in mediul online, drept "inacceptabile" si faptasii sunt pedepsiti pe masura.