Un fost agent KGB: Rusii l-au ademenit pe Snowden la Moscova
fsbkgbedward snowdeninformatiidosaremoscova
Un fost agent KGB, Boris Karpichko, a declarat ca spionii rusi s-au dat drept diplomati in Hong Kong, pentru a-l convinge pe Edward Snowden, fostul contractor al NSA-ului, sa vina la Moscova, in iunie 2013.
"A fost o capcana si el a cazut in ea", explica Karpichko, care a avut o functie importanta in KGB. "In prezent, rusii extrag de la Snowden toate informatiile pe care acesta le detine".
Karpichko a ajuns la Moscova in 1998, dupa ce a spionat Letonia, tara sa natala, in favoarea KGB-ului si ulterior FSB-ului.
Fostul spion in varsta de 55 de ani spune ca a pastrat legatura cu unii dintre fostii sai colegi.
Snowden a zburat din Hawaii in Hong Kong in data de 20 mai 2013 si s-a prezentat in fata opiniei publice in data de 9 iunie a aceluiasi an.
In data de 23 iunie, americanul in varsta de 30 de ani, care a divulgat informatii confidentiale despre programul de supraveghere in masa initiat de NSA in SUA si nu numai, a primit azil politic in Rusia.
Karpichko a precizat ca oficialii de la Kremlin au vorbit despre zborul lui Snowden la Moscova pentru a provoca SUA sa-i revoce documentele. Washington-ul a anulat pasaportul lui Snowden in data de 22 iunie. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, l-a asigurat pe Snowden ca "se va bucura de cea mai mare siguranta fizica in Rusia".
Snowden traieste sub protectia FSB-ului, inca de la data obtinerii azilului politic (1 august 2013). Karpichko a precizat ca Snowden traieste intr-un cartier controlat de serviciile secrete ruse, situat intr-o suburbie a Moscovei.
"Apartamentul sau este pazit non-stop, astfel incat Snowden sa ramana in siguranta", a spus Karpichko. "Se intalneste cu FSB de doua ori pe saptamana si acestia ii aduc mancare si bautura".
Fostul general al KGB, Olig Kalugin, a declarat recent ca "rusii sunt foarte multumiti de cadourile primite de la Edward Snowden". Olig a precizat ca Snowden este "un tip ocupat, care nu sta degeaba".
CIA, FSB. Snowden
Karpichko sustine ca Moscova a pus ochii pe Snowden in 2007 si a deschis un dosar pe numele lui, in timp ce lucra pentru CIA la Geneva. El ar fi devenit "candidatul perfect pentru tradare".
CIA l-a angajat pe Snowden ca tehnician de sisteme in 2006, trimitandu-l la Geneva in 2007, sub protectie diplimatica, la Misiunea SUA de la ONU. Pe atunci, Snowden avea 24 de ani si "era in sistem; testa ecosistemul", a declarat un oficial al CIA.
Snowden a inceput sa se gandeasca serios la furtul de documente secrete in 2008. El a demisionat din CIA si in 2009 a ajuns la NSA. Guvernul SUA considera ca Snowden, care a fost prezent in spatiul virtual intre 2001 si 2012, a demarat procedura de descarcare a unor documente in urma cu doua veri, sustragand 1,5 milioane documente - 200.000 din acestea au ajuns la jurnalisti.
Nu se stie cum a dobandit Snowden acces la toate aceste documente ultrasecrete. Snowden a declarat ca ar fi distrus documentele, dar nu inainte sa le ofere unor jurnalisti, cu care s-a intalnit la Hong Kong.
Atat SUA, cat si Marea Britanie, sustin ca activitatea lui Snowden a afectat grav operatiunile de spionaj. Dupa cum spun cei de la Business Insider, "creierul" lui Snowden este foarte pretios pentru autoritatile de la Moscova.
"Va ramane in Rusia pana cand Putin va obtine totul de la el", a spus Karpichko.
"Au nevoie de timp pentru a extrage toate informatiile clasificate pe care Snowden le detine, referitoare la tacticile si metodele operationale ale agentiilor de securitate din Occident".