Ultima ora: Cum se procedeaza in cazul revocarii din functie a procurorului-sef DNA
ministrul justitieidemisie dnasefa dnacodruta kovesirevocare functie kovesi
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Procedura prevede un aviz consultativ din partea Sectiei pentru Procurori a CSM, iar decizia finala va fi luata de presedintele Romaniei.
In raportul prezentat joi seara de Ministrul Justitiei, sunt enumerate 20 de acuzatii la adresa sefei DNA, ii sunt reprosate faptele si actiunile, chiar si declaratiile din ultimul an. Tudorel Toader a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca prin declaratiile date in interviuri pentru presa internationala a defaimat Romania. De asemenea, acesta o acuza pe sefa DNA de comportament autoritar. Pentru toate aceste acuzatii, ministrul Justitiei a inceput
declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului-sef DNA.
"Pentru aceste fapte si acte de netolerat intr-un stat de drept, in temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului sef DNA. Prezentul raport va fi transmis sectiei de procurori a CSM si catre presedintele Romaniei pentru a analiza si decide in raport cu competentele institutionale pe care fiecare le are", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justitiei.
Acuzatiile aduse de Ministrul Justitiei procurorului-sef DNA
- a incalcat Constitutia prin anchetarea OUG 13
- a continuat sa incalce Constitutia prin anchetarea HG-urilor privind trecerea lacului Belina de la statul roman la Teldrum
- comportamentul excesiv de autoritar, discretionar, contrar obligatiilor de rezerva si deontologice impuse magistratilor
- prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic
- contestarea actelor si autoritatii CCR
- incercarea de a obtine condamnari cu orice pret
- cresterea numarului de achitari, sporirea cheltuielilor si raportari eronate
- neimplicarea procurorului-sef DNA in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori
falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice
- lipsa de reactie in verificarea activitatii profesionale si conduitei unor procurori ( DNA Ploiesti)
Citeste si
Un argument bizar pentru debarcarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA
Tudorel Toader sustine ca aceste fapte nu pot fi acceptate si ca justitia este egala pentru toti.
„Avem o justitie. Unii spun ca e buna, altii ca e rea. Justitia trebuie sa fie egala pentru toti, sa fie in slujba cetateanului, sa fie buna, nu si rea. In urma cu 6 luni, se implineau 6 luni de la preluarea demnitatii de ministru al Justitiei.”
Ce prevede legea in cazul revocarii din functie a procurorului-sef DNA
Dupa prezentarea raportului privind managementul DNA, s-a declansat procedura de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA, solicitarea fiind transmisa catre Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si presedintelui Romaniei.
Dupa aflarea vestii ca Ministrul Justitiei cere revocarea Laurei Codruta Kovesi,
romanii au iesit in strada, in orasele mari ale tarii, precum, Bucuresti, Cluj sau Iasi.
Revocarea procurorilor din fuctiile de conducere se poate face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, potrivit articolului 54 din Legea 303/2004. Legea atesta faptul ca ministrul Justitiei poate declansa procedura de revocare a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Revocarea din functie a sefei DNA, nu este deloc usoara. Este ca un proces. Procedura trebuie sa respecte urmatorii pasi:
-propunerea ministrului trebuie sa ajunga la Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;
-se emite un aviz consultativ
-propunerea ajunge la presedintele Klaus Iohannis, care va lua decizia finala.
Pana in acest moment a fost facuta publica o declaratie, a Ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a anuntat deschiderea procedurii de revocare din functie a sefei DNA, dar nu se stie daca procedura va merge mai departe.
Desi Ministrul Justitiei a spus ca raportul de 36 de pagini in care se gasesc acuzatiile pentru sefa DNA va fi publicat in scurt timp in timpul conferintei de joi seara, nici pana la aceasta ora nu este pe site-ul ministerului.
Citeste si:
2 scenarii posibile pentru distrugerea DNA. Cine si ce interese are?