TVA scade de la 9 la 5% pentru alimentele bio si Finantele anunta facilitati fiscale pentru romanii cu venituri mici
tvaalimente bioalimente traditionalefacilitati fiscalecontributie sanatatetaxeimpozitealimentatie sanatoasaimprumuturi
Ordonanta care reglementeaza contributiile de asigurari sociale de sanatate si reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio si traditionale, a fost adoptata, marti, de Guvernul Romaniei. Actul normativ aduce schimbari si pe alte planuri, vizati fiind atat romanii cu venituri mici, cat si unele comunitati locale.
Prin aceasta masura, Executivul isi doreste sa incurajeze cosumul de alimente naturale in tara noastra, dar si majorarea vanzarilor producatorilor locali, ce isi gasesc cu greu pozititia pe piata comerciala din Romania, invadata de retaileri internationali.
Totodata, actul normativ despre care vorbim aduce si o facilitate fiscala fara precedent pentru romanii cu venituri mici. Acestia vor fi scutiti, in conditiile legii, de plata contributiei la sanatate. Nu in ultimul rand, Ordonanta aduce si modificarea termenului de plata a contributiilor pentru sanatate aferente perioadei 2014-2017 si modifica si cadrul legal privind tragerile comunitatilor locale din imprumuturile contractate la nivel local.
Incurajarea consumului de alimente bio si facilitati fiscale pentru romanii cu venituri mici
"Cateva dintre prevederi se refera la: In primul rand pentru incurajarea consumului de alimente samatoase si pentru impulsionarea vanzarii de produse romanesti, traditionale montane, eco,bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii, Guvernul Romaniei a decis reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasarii vii, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
A doua propunere a fost cea legata de masuta aplicarii echitabile a legii si pentru persoanele cu venituri mai mici decat salariul minim brut. In acest sens Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale acestor persoane si a modificat in acest sens Codul fiscal.
Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a cotributiei pentru sanatate a fost rotunjita la nivelul unui sau, dupa caz, a 12 salarii de baza minime brute, vor beneficia de anularea contributiei la sanatate si a penalitatilor aferente perioadei 1 iulie 2015-31 decembrie 2017. De aceasta masura vor beneficia si persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada respectiva, adica 1 iulie 2015-31 decembrie 2017, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei conform OUG 41/2015”, a declarat Eugen Teodorovici, marti, la finalul sedintei de Guvern.
Citeste si:
RECORD: Pentru prima data, salariul mediu a depasit pragul de 3.000 de lei net, insa efectele in piata pot fi negative
A fost modificat si termenul de plata a contributiilor pentru sanatate aferente perioadei 2014-2017
Oficialul a mai precizat ca Ordonanta adoptata marti mai prevede o masura. Este vorba despre modificarea termenului de plata a contributiilor pentru sanatate aferente perioadei 2014-2017.
"Un al treilea punct important este cel legat de termenul de plata a contributiilor pentru sanatate aferente perioadei 2014-2017, care nu au fost comunicate pana la data de 15 martie 2019, la 120 de zile de la durata intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta. Deci se stabileste ca si termen de plata aceasta prevedere de 120 de zile de la momentul la care se va comunica decizia de impunere.
Daca sunt platite integral obligatiile fata de bugetul statului atunci in 60 de zile se acorda bonificatia care si pana in prezent este prevazuta, de 10%. De asemenea, pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de plata anuale emise si comunicate de ANAF dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, cea de astazi, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017, termenul de plata va fi de 120 de zile. Daca sunt platite integral in 60 de zile de la data intrarii in vigoare, se va acorda de asemenea o bonificatie de 10%”, a conchis ministrul de Finante.
Se modifica si cadrul legal privind tragerile comunitatilor locale din imprumuturile contractate la nivel local
"Un alt aspect este cel legat de posibilitatea sau crearea unui cadru legal pentru ca, in cazul in care comunitatile locale solicita trageri din imprumuturile contractate la nivel local, la diferite institutii bancare, sa poata fi devansate si in acest sens am modificat cadrul legal existent tocmai pentru a putea a ceda o parte din cotele de investitii pe care primariile le au in derulare.
Astfel pentru obtinerea finantarii investitilor cum spuneam de interes public local, de catre unitatile administrativ teritoriale in sanatate, educatie, canalizare, energie termica si electrica, infrastructura de transport si salubrizare, cultura, sport si tineret sau locuinte se creeaza posibilitatea de reautorizare a tragerilor care se efectueaza din imprumuturile din veniturile din privatizare acordate unitatilor administrativ teritoriale de catre Ministerul de Finante Publice.
Conditia reautorizarii sunt eventualele modificari in structura efectuarii tragerilor fata de cea autorizata de comisia de autorizare a imprumuturilor locale, conducatorul principal de credite avand obligatia de a notifica imediat comisiei, in vederea obtinerii noii autorizatii in limita desigur a plafonului de trageri pentru fiecare dintre anii dintre anii 2019-2020, anterior reesalonarii tragerilor din imprumutul respectiv”, a mai explicat Teodorovici.
Viorica Dancila a precizat ca prin aceasta masura Executivul doreste sa incurajeze romanii sa consume mai multe produse sanatoase, de inalta calitate
"In sedinta de azi discutam un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu si lung pentru cetateni, dar si pentru economie. In primul rand, avem in vedere cresterea accesului romanilor la produse sanatoase, de inalta calitate, tot mai cautate pe piata alimentara.
Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pentru intreg lantul de distributie, contribuim la reducerea pretului la aceste produse si astfel incurajam oamenii sa consume alimente sanatoase", a declarat premierul Viorica Dancila.
Guvernul a luat aceasta decizie in urma statisticilor ingrijoratoare privind incidenta bolilor generate de alimentatia nesanatoasa
"Avand in vedere statisticile ingrijoratoare privind incidenta bolilor generate de alimentatia nesanatoasa, tinand cont de faptul ca reducerea nivelului TVA contribuie totodata la cresterea productivitatii si, implicit, la cresterea eficientei economice
luand in considerare faptul ca reducerea cotei de TVA constituie o masura de natura a spori echitatea, prin imbunatatirea distributiei veniturilor sau prin faptul ca alimentele de inalta valoare calitativa devin mai accesibile pentru intreaga populatie, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta", se arata in document.