TURISM 2020: Terasele din Romania s-ar putea redeschide pe 16 mai
turismconcediuvacantagreciacroatiapasaport coronavirusrelaxare restrictii socialedistantare sociala
Autoritatile europene cauta solutii coerente la nivelul Uniunii Europene, pentru a contura o strategie comuna care sa vizeze turismul in perioada urmatoare: de la zborurile cu avionul, pana la organizarea spatiilor care sa permita distantarea sociala si pana la celebrele pasapoarte de sanatate propuse de Grecia, toate acestea reprezinta acum o provocare si o tema de casa pentru Guvernele europene.
Un lucru este cert in acest moment. Masurile de restrictie se vor relaxa treptat, dupa data de 15 mai, daca epidemia nu va evolua intr-un sens negativ si va determina autoritatile sa mentina aceste restrictii. Dupa 15 mai, nu va mai fi nevoie de acea declaratie pe proprie raspundere pentru a iesi din case, insa va trebui ca romanii sa poarte masca de protectie in spatiile publice inchise si in mijloacele de transport in comun. Probabil, vor fi luate si alte masuri, precum deschiderea unor linii de zbor pentru turisti, dupa ce autoritatile europene vor gasi solutii pentru distantarea sociala in avion. Exista niste variante in discutie la aceasta ora, pe care vi le-am prezentat
AICI >>> Cum ar putea arata cabinele de avion la ECONOMY CLASS dupa pandemie
Mai multe companii aeriene, printre care si Tarom, vand bilete catre mai multe destinatii europene incepand cu luna mai, iar aproximativ un sfert de milion de romani au platit deja avansuri pentru concedii in strainatate. Momentan, incertitudinea planeaza si multi dintre romani nu au garantia ca sejurul se va mai face, iar despre recuperarea banilor, cei din turism spun ca legea favorizeaza clientii, care pot anula sejururile pe motiv de pandemie, doar ca returnarea banilor poate fi o problema, in contextul in care industria este la pamant, in aproape toate statele lumii, deci nu sunt bani.
De asemenea, returnarea banilor poate fi o problema pentru clienti, si daca se ridica masurile de restrictie sociala. Firmele de asigurari nu vor returna banii daca turistii refuza sa plece in vacanta de exemplu, de teama, in contextul in care autoritatile nu au dispus nicio interdictie. Fie pleaca, fie pierd banii in aceasta situatie.
"In privinta agentiilor care au platit bani catre hotelierii din afara si catre alte agentii din afara Romaniei, trebuie sa avem o radiografie exacta. Vrem sa verificam cati turisti romani au platit avansuri la aceste agentii si daca acele agentii au fost de buna credinta, si la randul lor au platit acele avansuri catre hotelieri si agentii din afara Romaniei. Dorim sa stim valoarea acestor sume care au fost tranzactionate. Dorim sa ne implicam ca stat in recuperarea sau reprogramarea vacantelor turistilor romani. Alta parte a industriei turismului sunt hotelurile care au turistii lor de sine statatori si care trebuie ajutate separat. Sunt convins ca hotelierii romani isi vor reveni mult mai repede. Ei stiu ce au de facut. Ne gandim la un pachet de sprijin al hotelierii romani”, a spus ministrul Virgil Popescu, luni, la Realitatea Plus.
Ministrul ii indeamna pe turistii care au platit avansuri sa incerece o reprogrmare a vacantelor. „Imi intaresc apelul ca turistii romani sa nu se duca peste agentii si sa ceara banii repede inapoi. Sa incerce o reprogramare a acestor vacante, in prima instanta, prin vouchere acordate. Totodata, asa cum am mai spus, doresc ca aceste agentii sa dea dovada de buna credinta si sa spuna daca banii de la turisti i-au trimis mai departe sau daca nu i-au trimis si i-au folosit in interes propriu”, a subliniat ministrul.
Multe dintre tarile europene pregatesc deschiderea turismului. Grecii au propus ca turistii care intra in tara sa faca dovada cu documente medicale din tara de provenienta, conform carora nu sunt infectati cu noul coronavirus, iar aceeasi varianta se pare ca va fi adoptata si de croati.
Vezi aici >>>
Cine vrea sa calatoreasca in Grecia si Croatia are nevoie de PASAPORT CORONAVIRUS
Terasele si hotelurile, printre primele redeschise dupa 15 mai
Autoritatile din Romania iau in calcul la aceasta ora o posibila deschidere a teraselor din 16 mai. ”Daca vom fi pregatiti impreuna cu colegii nostri din privat si legislatia ne va permite, cred ca toata lumea se va bucura sa avem terase dechise din 16 mai. Terase din centurul vechi nu conteaza, noi ne gandim la terase in aer liber. In prima faza sa deschidem terase si locatii cu aer liber si sa vedem treptat", a propus Razvan Pirjol - secretar de stat ministerul economiei, citat de
StirilePROtv.ro
Pe langa terase, printre primele deschise vor fi si hotelurile, a spus, saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban, insa vor trebui respectate anumite conditii care sa permita distantarea sociala intre clienti.
"Trebuie stabilit un set de reguli. Nu va exista o restrictie pentru hoteluri. Sa se cazeze o persoana chiar si in camere cu doua paturi, mai multe persoane doar daca sunt membri ai familiei, masuri de dezinfectie. In privinta restaurantelor si a cafenelelor, opiniile inca sunt rezervate, pentru ca riscul epidemiologic este mai mare pentru ca nu poti sa porti masca”, a mai declarat premierul.
Premierul a vorbit si despre posibilitatea redeschiderii parcurilor, unde oamenii sa poata sa se plimbe, sa faca miscare. Potrivit lui Ludovic Orban, parcurile “pot fi deschise mai repede”, daca se respecta anumite reguli de distantare sociala, pentru siguranta vizitatorilor.
Totodata, cu privire la plimbarile in spatiul public, premierul a spus ca ele vor fi permise dupa 15 mai, fara ca oamenii sa aiba asupra lor declaratii pe propria raspundere, dar nu vor fi permise adunarile mai mari de trei persoane.
Citeste si:
Prima tara din lume care a scapat de coronavirus