De curand, politicienii de la Ankara au acuzat mai multe tari europene, inclusiv Germania, dar si Belgia si Olanda ca mii de copii de origine turca au fost luati ilegal din familiile lor, fiind dati in custodie, potrivit unui raport intocmit de Asociatia Human Rights. Raportul arata ca principiul pe baza caruia judecatorii decid decaderea din dreptul de a-si creste copii al multor familii venite din Turcia este total eronat. Invocarea lipsei de educatie a parintilor sau necunoasterea limbii tarii in care traiesc nu au nicio legatura cu educatia pe care acestia o acorda copiilor lor.
O comisie parlamentara s-a constituit la Ankara, in luna iunie, pe baza unor presupuse plangeri ale unor cetateni turci care traiesc in cele trei tari incriminate in raport. Comisia a intocmit la randul ei un raport care releva ca indepartarea copiilor de familiile lor a condus la o „instrainare de cultura turca”. Mai mult, in trei cazuri din Belgia s-a constatat ca unii dintre copii au fost dati in custodie unor familii de homosexuali, stilul de viata al acestora din urma nefiind compatibil cu cel promovat de cultura turca.
Criticile parlamentarilor turci au fost facute pe un ton agresiv care, subliniaza presa germana, aminteste de cel folosit de premierul Turciei Tayyip Erdogan, in urma cu trei ani, cand s-a adresat turcilor din Germania, sfatuindu-i sa se integreze in societatea germana, dar sa nu accepte sa fie asimilati de aceasta.
Raportul intocmit de comisia de ancheta instituita de catre Parlamentul Turciei apare intr-un moment in care negocierile de aderare a acestei tari la Uniunea Europeana stagneaza. Uniunea a anuntat saptamana trecuta ca progresele inregistrate de Turcia sunt de apreciat, dar acestea trebuie sa continue. Uniunea Europeana a mai criticat si actiunile violente ale Politiei turce impotriva protestantilor anti-guvernamentali.
Si, cum acestea s-au extins la sfarsitul saptamanii trecute, cand studentii care protestau impotriva construirii unei sosele printr-un campus universitar, au fost atacati de fortele de ordine cu gaze lacrimogene, aderarea Turciei la Uniunea Europeana pare un drum al carui capat nu se intrevede in viitorul apropiat. Cum nici politicienii turci nu par atat de interesati de integrare, insusi ministrul pentru Integrare Europeana, Egemen Bagis, declarand in cotidianul turcesc Hürriyet ca „Turcia nu va deveni probabil niciodata membra a UE”, discutiile dintre cele doua parti au intrat in impas.
Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, incepute in anul 2005, au avansat foarte lent din cauza reticentelor unor state ca Germania sau Franta si a conflictului dintre Turcia si Cipru. Dupa opinia unor observatori ai procesului de aderare al Turciei la UE, problema copiilor de orgine turca indepartati de familiile lor este un alibi pe care Ankara il foloseste pentru a contrabalansa dezacordul Uniunii cu privire la respectarea drepturilor omului in Turcia.