Trei tehnici anti-rapire pe care trebuie sa le stie toti copiii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trei tehnici anti-rapire pe care trebuie sa le stie toti copiii
Paza buna trece primejdia rea. Din acest motiv, parintii trebuie sa isi pregateasca copiii pentru a face fata in orice situatie de risc la care pot fi expusi, intr-o lume care pare ca si-a uitat principiile undeva intr-un sertar al vremurilor pe care multi le considera acum "inapoiate". Insa indiferent cat de moderni vrem sa ne credem, modernismul nu inseamna expunerea inconstienta la pericole si, mai degraba, ar trebui sa insemne o societate in care oamenii sunt pregatiti sa se apere in orice situatie. Dar mai cu seama, ar trebui sa insemne o lume in care cetatenii de buna credinta sunt aparati de institutiile platite cu bani grei pentru a mentine ordinea si siguranta publica.
Insa cum nicio societate din lume nu este ideala, pericolele pot fi la orice pas, fie ca suntem romani, americani sau chinezi. Trebuie sa fim pregatiti, atat cat ne sta in putinta, sa ne aparam si sa adoptam o atitudine vigilenta. Aceste lucruri nu ne vor feri in mod garantat de pericole sau de eventuale tragedii si nici nu absolv autoritatile de responsabilitate, insa pot reduce semnificativ sansele matematice de a fi victimele unei agresiuni de orice tip.
In acest material vom vorbi despre cum trebuie sa ii invatam pe cei mici sa se apere impotriva tentativelor de rapire.
Pentru a fi siguri ca micutii nostri sunt informati si au sanse mari de a scapa in cazul in care sunt tinta unei tentative de rapire, trebuie, in primul rand, sa ii invatam sa fie prudenti.
Spre exemplu, trebuie sa ii explici copilului tau ca nu are voie sa vorbeasca cu strainii, ca nu are voie sa primeasca oameni necunoscuti in casa atunci cand este singur si nici nu se poate urca in masina unor persoane necunoscute, indiferent de motivele invocate. Psihologii atrag insa atentia ca o explicatie neargumentata nu valoreaza prea mult. Astfel, copilului trebuie sa i se explice "de ce" nu are voie sa faca aceste lucruri si ceea ce se poate intampla daca incalca aceaste reguli.
De asemenea, e foarte important sa cunosti anturajul copilului, sa stii care este activitatea sa in mediul online si cine sunt persoanele care intra in contact cu el pe retelele sociale, spre exemplu, unde poate fi ademenit de un strain cu o identitate falsa.
Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa fie educat astfel incat sa comunice cu parintii, sa nu se teama sa spuna atunci cand i se intampla ceva sau cand i se pare ca ceva este in neregula vizavi de o anumita persoana si comportamentul acesteia fata de el.
Evident, acestea sunt niste masuri de precautie care nu garanteaza securitatea copilului, insa il putin cat de cat "la adapost". Exista posibilitatea ca un agresor sa vrea sa il rapeasca pur si simplu, de pe strada, fara sa intre inainte in contact cu micutul si fara sa ii trezeasca vreo suspiciune despre care sa apuce sa comunice cu parintii.
Din fericire, exista solutii si pentru aceste situatii de nedorit. Iata trei tehnici anti-rapire pe care orice copil le poate pune in practica, atunci cand este in contact direct cu un agresor:
1. Tehnici anti-rapire: Muscaturi si lovituri
Atunci cand agresorul a intrat in contact fizic cu micutul, acesta nu trebuie sa stea linistit, ci sa se zvarcoleasca, sa il muste pe agresor, sa il loveasca cu picioarele si sa il zgarie cu unghiile.
Muscaturile copiilor pot fi foarte dureroase, iar individul, instinctiv, se va retrage, lasandu-l pe cel mic liber, moment in care acesta trebuie sa fuga, sa tipe foarte tare strigand dupa ajutor si sa se indrepte catre o zona aglomerata sau catre prima persoana care ii iese in cale.
De asemenea, este important ca micutul sa fie invatat de parinti sa ceara ajutorul, sa stie adresa, numele parintilor sau un numar de telefon pe care sa il apeleze.
2. Tehnici anti-rapire: Pestele alunecos
Aceasta metoda este eficienta atunci cand copilul este insfacat din spate si i se acopera gura cu mana. Din moment ce nu mai poate striga dupa ajutor, iar mainile nu pot fi folosite pentru a lovi si zgaria, copilul trebuie sa se lase in jos, si sa isi onduleze corpul la fel ca un peste in apa.
Odata scapat din mainile agresorului, micutul trebuie sa faca acelasi lucru: sa strige dupa ajutor si sa apeleze la prima persoana care ii iese in cale, continuand sa ceara ajutorul si celor din jur.
3. Tehnici anti-rapire: Infasurarea in jurul piciorului agresorului
Atunci cand nu a reusit sa il imobilizeze pe copil, insa acesta nu poate fugi pentru ca este incoltit, copilul trebuie sa se lase la pamant, la picioarele agresorului si sa se incolaceasca practic in jurul acestora.
Agresorul nu isi va putea mentine echilibrul si va fi practic imobilizat sau trantit la pamant. Si aici, la fel ca in celelalte doua cazuri, copilul trebuie sa tipe in permanenta dupa ajutor.
Este important sa facem tot ce tine de noi ca, in situatii de risc sau atunci cand pericolul se concretizeaza, sa diminuam pe cat posibil consecintele unei agresiuni. Din moment ce copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii, e important sa ii invatam pe cei mici sa fie siguri pe ei, sa nu accepte nicio forma de agresiune, sa nu accepte nimic oferit de straini, sa aiba incredere sa ceara ajutorul, dar si cum sa se apere atunci cand agresorul este hotarat sa il rapeasca.