Toti norvegienii au devenit milionari in coroane, cel putin teoretic
norvegiafondpetrolgazesomajferme
Toti norvegienii au devenit (teoretic) milionari in coroane norvegiene, miercuri, dupa un demers al celui mai mare fond suveran din lume, care a "salutat" preturile mari la petrol si gaze naturale. Infiintat in 1990, fondul detine 1% din actiunile globale, precum si bonduri, respectiv proprietati, din Londra pana in Boston, transformand natiunea nordica intr-o exceptie fericita, in timp ce alte tari se afla asezate pe munti de datorii. Numaratoarea autoritatilor bancii centrale a ajuns la 5,11 trilioane coroane norvegiene (828,66 miliarde dolari), de un milion de ori mai mult decat populatia estimativa a Norvegiei, care atinge 5.096.300 persoane.
Fiecare norvegian "valoreaza" astfel un milion de coroane, a declarat purtatorul de cuvant al bancii centrale, Thomas Sevang.
Norvegienii nu vor putea accesa sau cheltui banii, dar ii vor pune deoparte pentru "zile negre" si generatiile urmatoare. Norvegia a rezistat tentatiei de a-si cheltui inutil tezaurul, dupa criza petroliera din Marea Nordului, inregistrata in 1969.
Ministrul de finante, Siv Jensen, a declarat pentru Reuters ca fondul, denumit Government Pension Fund Global (GPFG), a contribuit la revigorarea veniturilor rezultate de pe urma cresterii preturilor la petrol si gaze. Norvegia este al saptelea exportator de petrol din lume, informeaza news.yahoo.com.
"Multe tari au descoperit ca veniturile mari temporare rezultate din exploatarea resurselor naturale genereaza boom-uri de scurta durata, urmate de ajustari dificile", a spus Ministrul intr-un email oficial.
Fondul, echivalentul a 183% din PIB in 2013, va ajunge la 220% din PIB in 2030.
"Fondul are succes deoarece parlamentul a reusit sa puna bani deoparte, pentru viitor. Exista multe exemple ale unor tari care nu au izbutit in acest sens", a spus Oeystein Doerum, economistul-sef al DNB Markets.
Norvegia a investit banii in strainatate, nu acasa. Guvernele pot cheltui 4% din fond in Norvegia, in fiecare an.
Totusi, bogatia a luat ochii norvegienilor, pe alocuri, scrie Reuters. Astfel, statul a devenit mai putin interesat de reforrme si reducerea subventiilor care in alte tari par desprinse din filmele SF. Astfel, subventiile agricole le permit fermierilor, sa isi tina vacile in adaposturi incalzite, situate in zona arctica.
Totodata, norvegienii nu se mai gandesc neaparat sa munceasca. "1 din 5 norvegieni care poate munci prefera sa primeasca ajutor social, in loc sa isi gaseasca un job", a declarat Doerum, chiar daca rata oficiala a somajului in Norvegia este de doar 3,3%.