Tataru: Vaccinarea anti-COVID NU ar trebui sa fie obligatorie!
nelu tataruvaccinare obligatorievacccin antigripalvaccin anti-covidvaccin coronavirus
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, este de parere ca vaccinarea impotrriva noului coronavirus, in momentul in care pe piata ar aparea un vaccin, nu ar trebui sa fie implementata intr-o schema obligatorie, ci sa fie prezentata populatiei sub forma de recomandare.
Oficialul de la Sanatate este de parere ca un vaccin impotriva noului tip de coronavirus ar putea sa apara "in a doua jumatate a anului viitor".
Tataru sustine ca nu s-ar mai justifica obligaivitatea vaccinarii anti-COVID la o perioada atat de indelungata de la debutul pandemiei.
„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece si prin al doilea. Suntem o rata dintre noi care se imunizeaza. Imunizarea noastra se poate face in doua feluri: trecand prin boala sau vaccinandu-ne. Deocamdata, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toata lumea il da ca posibil in a doua jumatate a anului viitor. Daca privim acest lucru, posibilitatea ca, odata aparut acest vaccin anti-COVID la un an si jumatate dupa, nu stiu daca vom mai fi atat de acerbi incat sa-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tataru, la Digi24.
Totusi, ministrul Sanatatii recomanda inca de pe acum acest vaccin si se declara un sustinator atat al vaccinului anti-COVID, cat si al celui impotriva gripei, despre al doilea fiind de parere ca ar trebui sa fie obligatoriu.
"La fel ca vaccinul antigripal, ca si vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel national, pe care le luam din copilarie, pentru acelea as face vaccinare obligatorie. Ne gandim ca este un vaccin nou, ca este o patologie noua. A introduce obligativitatea, fara a avea o perioada de tesare, o perioada de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare sa se faca, dar nu putem introduce obligativitatea dupa un an, doi de boala”, a explicat Tataru.
Guvernul se gandeste la o campanie de vaccinare pe scara larga
La randul sau, la inceputul acestei saptamani, premierul Ludovic Orban a anuntat ca Executivul pe care il conduce se gandeste sa desfasoare o campanie de vaccinare la scara larga. Orban spune ca statul ar trebui sa fie mai pro activ in combaterea campaniilor de dezinformare pe care le desfasoara activistii, campanii despre care premierul spune ca sunt finantate si care ''fac parte dintr-un mecanism elaborat al unei strategii de dezinformare care este aplicata nu numai in Romania, ci este prezenta in mai multe tari europene si care, in mare parte, cred ca isi are izvorul in afara Europei, mai inspre est", a afirmat Orban, la dezbaterea online "Resetarea sistemului de sanatate: de la experienta din criza COVID, la reforma si modernizare"