Tataru: Se impune prelungirea starii de alerta: Fara restrictii, dar si fara relaxari
stare de alerta15 iulie 2020nelu tatarulegea carantinei
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat marti ca se impune prelungirea starii de alerta in Romania, cu inca 30 de zile, incepand din 15 iulie. Ministrul spune ca, pentru urmatoarele 30 de zile, ''Sa nu vorbim de restrictii, dar sa nu se gandim nici la relaxari'', cu alte cuvinte, lucrurile se vor desfasura ca in prezent, daca situatia epidemiologica nu se imbunatateste sau nu se inrautateste.
''Se impune prelungirea starii de alerta. Noi avem si o evaluare facuta cu care vom merge ca si propunere in CNSU, la premierul Ludovic Orban si la presedinte (...)
Sa nu vorbim de restrictii, dar sa nu se gandim nici la relaxari'', a spus ministrul Sanatatii, marti, in Parlament, unde a participat la dezbaterile din Comisia juridica a Senatului asupra proiectului de lege care reglementeaza carantina, internarea si izolarea pacientilor infectati cu coronavirus.
Prelungirea starii de alerta, o decizie previzibila
Decizia de a prelungi starea de alerta era previzibila, in conditiile in care, luni seara, ministrul Sanatatii a declarat la B1tv ca acest fapt este
''aproape iminent''.
Totusi Tataru a spus luni ca ''suntem pregatiti pentru 14 zile sa avem o evolutie fluctuanta, cu cresterea numarului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanta, in functie de numarul de recoltari, de anchetele in desfasurare'', dar in acest moment nu se impune revenirea la stara de urgenta.
''Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment in care trebuie sa gestionam viata romanilor, sanatatea romanilor, viata pacientilor si a personalului medical. In ultima perioada sunt focare multiple in spitale tocmai pe o relaxare in tot ceea ce inseamna populatie, prezenta unor pacienti care nu au fost evaluati anterior'', a mai spus ministul, care a precizat ca in masura in care vor exista parghiile legislative”, se vor lua masuri in zonele afectate de coronavirus.
De asemenea, ministrul a vorbit si despre concluziile la care au ajuns senatorii marti, printre acestea numarandu-se decizii asupra a ceea ce se intampla cu copiii ai caror parinti sunt internati, cum se desfasoara detasarea medicilor in situatii de criza sanitara si pericol epidemiologic, dar si ce se intampla cu simptomaticii si asimptomaticii, in ce conditii vor fi ei internati sau plasati in izolare la domiciliu.