Studiu nou: 1 din 3 bolnavi de Covid-19 spitalizati, are sanatatea afectata pe termen lung. Covid-19 nu afecteaza doar plamanii, se poate ajunge pana la tulburari cardiovasculare
studiu covid 19long covidcovid cronic
Recent, a aparut in revista
Nature Medicine un articol extrem de interesat, care cuprinde concluziile a noua studii realizate de cercetatori pe coronavirusul Sars-CoV2, agentul patogen care se face responsabil de actuala pandemie.
In articol se noteaza si concluziile unui studiu realizat in Europa, SUA si China si care arata ca cel putin unul din trei bolnavi de COVID-19 spitalizati, are sanatatea afectata pe termen lung.
"Date fiind milioanele de persoane infectate cu SARS-CoV-2 in lume, povara pe termen lung asupra sanatatii fizice, cognitive si psihice este in fata noastra. Fara indoiala ca acum vedem doar varful aisbergului'', noteaza autorul principal al articolului, Kartik Sehgal, medic oncolog si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard.
Virusul nu ataca doar plamanii
In acelasi articol, se arata si faptul ca, desi "tinta" principala a Sars-CoV2 este reprezentata de plamanii persoanei infectate, el isi poate extinde efectul nociv si asupra altor organe, putand sa produca complicatii in organism, de la inflamatii cronice pana la tulburari cardiovasculare.
Aceste concluzii sunt extrase dintr-un studiu realizat de italieni, care au urmarit 143 de bolnavi de coronavirus, dupa vindecare si externare. Datele cercetatorilor arata ca circa 90% au acuzat cel putin un simptom care a persistat la doua luni de la externare, iar peste jumatate dintre ei mai multe simptome. Cele mai frecvente sunt oboseala intensa (53,1%), respiratia dificila (43,4%), durerile articulare (27,3%) sau durerile toracice (21,7%).
Un alt studiu, din SUA, intareste concluziile italienilor
Americanii au urmarit si ei, evolutia post-vindecare si externare, in cazul a 1.250 de pacienti din 38 de spitale din Michigan. Studiul a fost realizat utilizand sondaje de abstractizare a inregistrarilor medicale si telefoane.
Conform specialistilor americani, 6,7% dintre pacienti au decedat, in timp ce 15,1% dintre pacienti au necesitat readmisia. Din 488 de pacienti care au finalizat sondajul telefonic in acest studiu, 32,6% dintre pacienti au raportat simptome persistente, inclusiv 18,9% cu simptome noi sau agravate. Dispneea in timp ce urcati scarile (22,9%) a fost raportata cel mai frecvent, in timp ce alte simptome includeau tuse (15,4%) si pierderea persistenta a gustului si / sau mirosului (13,1%).
Citeste si: Va fi necesar sa ne facem periodic vaccinuri anti-Covid, din cauza mutatiilor suferite de virus, avertizeaza un expert britanic
Si medicii din Wuhan confirma noile dezvaluiri
Intr-un studiu prospectiv de cohorta din Wuhan, China, consecintele pe termen lung ale COVID-19 acut au fost evaluate prin evaluare cuprinzatoare in persoana a 1.733 pacienti la 6 luni de la debutul simptomului.
Studiul a utilizat chestionare de sondaj, examinare fizica, teste de mers pe jos de 6 minute (6 MWT) si teste de sange si, in cazuri selectate, teste ale functiei pulmonare (PFT), tomografie computerizata toracica de inalta rezolutie si ultrasonografie pentru a evalua COVID postacut.
Majoritatea pacientilor (76%) au raportat cel putin un simptom. Similar cu alte studii, oboseala / slabiciunea musculara a fost cel mai frecvent simptom raportat (63%), urmat de dificultati de somn (26%) si anxietate / depresie (23%).
De asemenea, in trei cercetari efectuate in Franta, Marea Britanie si China, intre 25% si 30% dintre pacienti au acuzat tulburari de somn la mai multe saptamani dupa ce au depasit faza acuta a bolii, iar 20% intensificarea caderii parului.
Sanatatea psihica, in pericol
Traumele psihoilogice nu trebuie nici ele neglijate. Desi nu se manifesta la fel ca febra, spre exemplu, efectele psihologice resimtite de unii pacienti sunt ingrijoratoare.
Din 402 pacienti italieni, la o luna dupa externare 56% au fost diagnosticati cel putin cu o afectiune psihica, respectiv stres post-traumatic pentru 30% dintre ei, apoi depresie, anxietate etc.
"Sechelele multi-organice ale COVID-19 dincolo de faza acuta a infectiei sunt din ce in ce mai apreciate pe masura ce se acumuleaza date si experienta clinica in acest interval de timp", noteaza expertii.
"Ingrijirea pacientilor cu COVID-19 nu se incheie in momentul externarii"
Specialistii sustin ca "ingrijirea pacientilor cu COVID-19 nu se incheie in momentul externarii, iar cooperarea interdisciplinara este necesara pentru ingrijirea completa a acestor pacienti in ambulatoriu, Ca atare, este crucial pentru sistemele de sanatate si spitale sa recunoasca necesitatea infiintarii de clinici dedicate COVID-19, unde specialistii din mai multe discipline sunt capabili sa ofere ingrijire integrata".
"Avand in vedere amploarea globala a acestei pandemii, este evident ca nevoile de asistenta medicala pentru pacientii cu sechele de COVID-19 vor continua sa creasca in viitorul apropiat. Trecerea la aceasta provocare va necesita valorificarea infrastructurii ambulatorii existente, dezvoltarea de modele de asistenta medicala scalabile si integrarea intre discipline pentru imbunatatirea sanatatii mentale si fizice a supravietuitorilor COVID-19 pe termen lung", recomanda specialistii.