STB va oferi GRATUIT bucurestenilor MASTI ANTI-GRIPA. Firea: Eu nu pot inchide scolile din cauza gripei
coronavirus chinasezon gripalgripastbtransport in comunbucurestigabriela fireascoli inchise
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca bucurestenii vor primi, gratuit, masti anti-gripa in mijloacele de transport in comun, fie de la de la soferi, fie de la controlori.
Gabriela Firea spune ca, desi nu are competenta in acest sens, va demara o campanie prin care bucurestenii sa primeasca masti anti-gripale in mijloacele de transport in comun. Totusi, primarul general sustine ca va mai dura pana cand campania va fi implementata, pentru ca nici macar nu a fost gasita modalitatea prin care Primaria va face achizitia.
De asemenea, edilul general al Bucurestiului a spus ca accepta donatii, in cazul in care vor exista persoane care vor dori sa suntina material acest demers.
"Cu mastile am luat impreuna aceasta decizie. Pentru calatorii care nu detin o masca, vor fi distribuite de conducatorul auto si de controlori. STB nu are aceste atributii conform legii, dar venim in sprijinul populatiei cu masuri care nu sunt obligatorii si in competenta, dar vrem sa ajutam populatia, chiar mai mult decat serviciul de transport pe care il oferim.
Vom stabili care e modalitatea urgenta, dar legala, de a achizitiona si apoi vom distribui calatorilor. Nu cred ca va veni cineva cu o donatie, daca vine foarte bine, inclusiv noi vom strange bani la Primarie, dar pentru cazuri sociale, nu se poate pentru intreaga populatie", a declarat Gabriela Firea.
Masuri pentru blocarea raspandirii virusului gripal a anuntat ca va lua si directorul STB. Acesta a spus ca va dezinfecta cu cloramina "tot parcul circulant, 1.600 de autobuze, tramvaie si troleibuze".
Firea nu poate inchide scolile din cauza gripei
Pe fondul izbucnirii sezonului gripal, primarul general a mai spus ca nu are competenta de a inchide scolile din cauza gripei, ci doar din motive meteorologice.
"Avand in vedere informatiile care circula pe retele, nu Primaria Capitalei si primariile de sector pot sa decida momentul in care se intrerup cursurile. S-a facut comparatia cu zilele cand Primaria a intrerupt cursurile deoarece erau intemperii, zapada de mai multi centimetri, zeci de centimetri si afara foarte frig.
Acum, avand in vedere ca e o problema de sanatate, gravitatea o stabileste Ministerul Sanatatii. Ni se cere insistent sa inchidem scolile. Ii inteleg pe parinti, si eu sunt parinte, si eu am copii mici si mai mari, adolescenti, dar cred ca trebuie sa urmam sfatul medicilor.
Dar a intrerupe in totalitate invatamantul nu e decizia Primariei Capitalei, ne vom supune acestei decizii daca ea va fi luata de Ministerul Sanatatii pe baza informatiilor primite de la DSP si Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti", sustine primarul general.
Victor Costache, ministrul Sanatatii a solicitat specialistilor in sanatate publica un plan suplimentar, pentru prevenirea si limitarea imbolnavirilor prin gripa, precum si pregatirea unui set de masuri pentru interventia sistemului de sanatate publica in cazul aparitiei imbolnavirilor cauzate de noul coronavirus.
Pana pe 12 ianuarie 2020, au fost vaccinate antigripal 1.427.519 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit in cadrul campaniei Ministerului Sanatatii.
Pericolul coronavirusului din China
Cum putem preveni imbolnavirea?
Coronavirusul se transmite precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal. Nu exista un vaccin avizat de comunitatea stiintifica si medicala, care sa protejeze populatia impotriva acestei noi tulpini de virus.
”Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool”, recomanda medicul Tudor Ciuhodaru.
Citeste si:
Coronavirus China - Arma biologica: Se doreste depopularea planetei?