Spionii din Marea Britanie incalca in mod voit Conventia de la Geneva
genevaspionibritanicconventietortura
Ofiterii serviciilor secrete britanice au primit directiva in 2002 sa inchida ochii la orice incalcare a Conventiei de la Geneva la care ar fi asistat. Este vorba despre acte de tortura asupra unor detinuti capturati in Irak si Afganistan.
Directiva a parvenit exact in acelasi moment in care Tony Blair, pe atunci premier al Marii Britanii, declara public ca orice detinut ar trebui "tratat in cel mai uman mod posibil, in concordanta cu principiile conventiei de la Geneva", scrie The Telegraph.
Sursa citata a facut public un document dezvaluit de Sir Peter Gibson, fost comisar al serviciilor secrete britanice. Documentul arata cum spionii britanici erau sfatuiti sa ignore cu desavarsire orice tratament la care ar fi fost supusi detinutii.
"Ofiterii care asista la incalcari ale principiilor conventiei de la Geneva nu au nicio obligatie sa intervina", se precizeaza in document.
Potrivit aceleiasi surse, ofiterilor nu li se indica sa opreasca interogatoriul in cazul in care observau ca detinutii nu erau tratati la standardele convenite international.
Raportul realizat de Sir Peter Gibson face parte dintr-o investigatie demarata in urma reclamatiilor de tortura asupra unor cetateni libieni.
The Telegraph scrie ca sefii MI5 si MI6 au fost rugati sa dea un raspuns in urma acestui raport pana in luna februarie 2014.
"Raportul nu arata si nu sustine nicio acuzatie ca ofiterii britanici ar fi in vreun fel responsabili in mod direct pentru torturarea detinutilor. Era o vreme cand noi si partenerii nostri internationali ne adaptam la o cu totul alta scara de amenintari din partea fundamentalistilor religiosi.
Acum este clar ca atunci nici agentiile secrete nu erau inca pregatite pentru sarcinile extrem de importante pe care le primeau.
Daca au fost facute greseli in acea vreme, atunci regretam sincer", a transmis Ken Clarke, fost ministru al Justitiei, responsabil acum pentru consilierea premierului britanic pe probleme economice.