Somerii ascunsi ai Americii: Prea descurajati pentru a mai conta la numaratoare
someriamericarata somajuluijoburi
Cateva date care vin din America ne arata ca in orice tara, inclusiv Romania, sunt mult mai multi someri decat arata rata oficiala a somajului. Potrivit economistilor, rata reala a somajului din SUA, daca ii luam in calcul si pe cei care au renuntat sa mai aplice pentru un loc de munca, este de 10,5%, nu de 8,1% asa cum arata datele oficiale.
CNBC.com prezinta povestea lui Daniel McCune, de 26 de ani, care a terminat studiile superioare in urma cu trei ani. La vremea respectiva, tanarul a crezut ca notele bune din colegiu ii vor aduce un job in domeniul analizei de date. Dupa doi ani de cautari fara succes, Daniel s-a mutat inapoi la parinti. Acestia ii platesc acum ratele la datoria de 20.000 de dolari luata pentru a urma studii superioare.
McCune este doar unul dintre cei 4 milioane de americani frustrati care au renuntat sa mai caute un job. Acestia sunt numiti si "cautatori de lucru descurajati".
Un alt caz este cel al lui Roslyn Swan, in varsta de 44 de ani, care si-a pierdut locul de munca la o firma financiara din New York in 2007. Dupa ce a aplicat la sute de posturi, femeia a decis sa ia o pauza, descurajata. "Poate voi incerca din nou dupa alegeri", a declarat Swan.
Potrivit economistilor, cei mai multi "descurajati" au varste cuprinse intre 20 si 24 de ani.
Economia americana a pierdut 8,7 milioane de locuri de munca in recesiunea din perioada 2007 - 2009, iar pana acum a recuperat circa jumatate din aceste joburi.
Ca rata somajului sa se mentina stabila, ar trebui ca in economia SUA sa apara 125.000 de noi locuri de munca in fiecare luna. Luna trecuta au fost create doar 96.000 de joburi.