Solidaritate romaneasca: Pacienti vindecati de COVID refuza sa doneze plasma, fiindca se tem de ace
coronavirusepidemiepandemiecovid 19sars cov 2plasmatransfuziibistritaadina beudan
Directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistrita, Adina Beudan, trage un semnal de alarma, spunand ca, desi medicii au nevoie de plasma de la pacientii videcati de Covid, pentru bolnavii aflati in stare critica, acestia refuza sa colaboreze, unii dintre ei motivand ca se tem de ace.
Refuzul oamenilor are insa si alte justificari, a explicat Adina Beudan, miercuri seara, la B1 TV. Spre exemplu, unii pacienti videcati neaga ca ar fi fost infectati cu coronavirus sau pur si simplu spun ca s-au saturat de medici si de spitale, motiv pentru care nu mai vor sa revina, sa sara in ajutor oamenilor aflati in stare critica.
Directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistrita spune ca, inca de la externare, pacientilor vindecati, care au varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, li se recomanda sa colaboreze si sa doneze plasma. Potrivit Adinei Beudan, cei mai reticenti sunt cei tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani. La cei in varsta gasesc mai des intelegere, insa in cazul acestor pacienti, nu se poate efectua procedeul medical, din cauza ca persoanele respective, pe fondul varstei, sufera si de alte afectiuni.
''Sunt multi dintre ei (n.r - pacienti), care neaga faptul ca ar fi fost infectati, sunt foarte multi asimptomatici, care, dupa 14, 30, 40 de zile de spitalizare fara niciun simptom, refuza sa creada ca ar fi avut acest virus (...) Poate si din cauza spitalizarii foarte lungi, nu mai vor sa dea ochii cu cadrele medicale. Chiar asa ni s-a mai si specificat: <<Lasati-ne in pace, deocamdata>>'', a spus Adina Beudan la B1TV.
Dintre cei 19 de pacienti din Bistrita-Nasaud vindecati de coronavirus si care sunt totodata considerati eligibili, pentru a dona plasma, doar 10 au acceptat sa doneze.
Beudan a facut si un apel catre pacientii vindecati, care nu au alte afectiuni si care au varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Acestia pot dona plasma si pot ajuta astfel pacientii aflati in stare critica. Acestia trebuie sa fi asteptat 14 zile din momentul vindecarii, pentru a fi eligibili de a dona plasma.
''Daca sunt persoane care au trecut de 14 zile de la spitalizare, si nu se stiu cu alte probleme de sanatate, sa vina la centrele de transfuzie, sa vina sa doneze plasma pentru ceilalti pacienti aflati in stare critica in spitale, pentru ca oricand poate sa fie un membru al familiei lor in situatia celorlalti bolnavi''.
Citeste si:
COVID-19: victimele esecului incluziunii in educatie pentru toata lumea sunt copiii. Adica viitorul