Seful OMS: Pandemia e departe de a se incheia
omspreviziuni omscriza sanitara
"Pandemia se va incheia atunci cand lumea va alege sa-i puna capat", afirma seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care considera ca suntem departe de acest moment, din pacate, pentru ca nu ne folosim inteligent de "instrumentele" pe care le avem pentru a lupta impotriva acestui virus.
Oficialul
OMS sustine ca, in acest moment, evolutia crizei sanitare pandemice depinde de oameni, pentru ca ei au la indemana instrumentele necesare cu ajutorul carora ii pot pune capat.
"Pandemia se va incheia atunci cand lumea va alege sa-i puna capat, este in puterile noastre, avem toate instrumentele de care avem nevoie", a afirmat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de
Le Figaro, intr-o conferinta care a avut loc duminica la Berlin.
Din pacate, atrage atentia seful OMS, "lumea nu a utilizat aceste instrumente cu intelepciune", se vede acest lucru din cauza faptului ca inregistram aproape 50.000 de decese pe saptamana.
Astfel, concluzioneaza oficialul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "pandemia este departe de a fi terminata".
Obiectivele OMS: 40% din populatia fiecarei tari sa fie vaccinata pana la sfarsitul anului si 70% pana la mijlocul lui 2022
Seful OMS a vorbit despre toate aceste lucruri cu ocazia ceremoniei de deschidere a Summitului mondial asupra sanatatii, un eveniment anual care reuneste profesionistii din domeniu si politicieni, la Berlin.
Organziatia Mondiala a Sanatatii si-a asumat ca obiectiv ca 40% din populatia fiecarei tari sa fie vaccinata pana la sfarsitul anului si 70% pana la mijlocul lui 2022.
"Obiectivul poate fi atins, dar doar daca tarile si companiile care controleaza aprovizionarea isi traduc declaratiile in actiuni", a spus seful OMS, care face referire la "monopolul" pus de tarile bogate si de companiile farma asupra vaccinurilor.
Tarile care au atins deja obiectivul de 40%, inclusiv toate tarile din G20, trebuie sa-si cedeze locul in livrarile de vaccinuri” in cadrul dipozitivului international Covax si al Fondului african pentru achizitia de vaccinuri (Avat), a spus Dr. Tedros.
De asemenea, producatorii de vaccinuri "trebuie sa impartaseasca know-how, tehnologie si licente, precum si sa renunte la drepturile de proprietate intelectuala".