Sefa FMI, Christine Lagarde, ar putea fi investigata intr-un caz de abuz de autoritate
fondul monetar internationalchristine lagardeabuzautoritatefraudaproces
Noua sefa a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, ar putea fi investigata intr-un caz de abuz de autoritate, care dateaza din perioada in care aceasta indeplinea functia de ministru de finante al Frantei.
Justitia franceza va stabili daca Christine Lagarde a gresit, atunci cand a intervenit intr-o disputa legala intre o fosta banca detinuta de stat si un magnat francez, informeaza
BBC News.
Lagarde neaga orice acuzatie referitoare la eventuala administrare defectuoasa a cazului mentionat. Mai mult, judecatorii nu insinueaza in niciun fel ca actuala sefa a FMI ar fi inregistrat foloase materiale de pe urma procesului dintre banca amintita si afaceristul francez.
Analistii economici spun ca daca Lagarde va ajunge in justitie, acest fapt ar putea arunca o umbra asupra viitorului sau pe termen lung in fruntea FMI. Christine Lagarde a preluat sefia Fondului de la Dominique Strauss-Kahn, in luna iulie, dupa ce directorul a fost arestat in luna mai sub acuzatia de tentativa de viol asupra unei menajere dintr-un hotel new-yorkez.
Acuzatorii sustin ca Lagarde a abuzat de putere prin aprobarea unei plati de 285 milioane euro (406 milioane dolari) catre magnatul Bernard Tapie, un fost ministru de stanga, care a trecut de partea lui Nicolas Sarkozy, in timpul alegerilor prezidentiale din anul 2007.
La acea vreme, Tapie era implicat intr-o disputa legala cu fosta banca detinuta de stat Credit Lyonnais. Tapie a sustinut ca banca l-a fraudat in anii '90, cand a vandut o participatie de actiuni detinuta in cadrul companiei producatoare de echipamente sportive Adidas. Afaceristul a pierdut procesul la cea mai inalta Curte franceza de justitie, dar a facut apel.
Cateva luni mai tarziu, noul ministru de finante de atunci, Christine Lagarde, ar fi respins obiectiile autoritatilor oficiale si ar fi intervenit in acest caz judiciar. Astfel, afaceristul Bernard Tapie si banca implicata in proces ar fi avut parte de o justitie arbitrara (un proces separat de justitie, prin care se incearca rezolvarea unei dispute de catre o terta parte (arbitrul), care poate impune un verdict. Cele doua parti conflictuale ajung, de obicei, la un acord preliminar, pentru a preintampina decizia arbitrului. Acest tip de justitie se mai numeste si "arbitraj obligatoriu").