Se vor schimba prerogativele Parlamentului European in 2014?
parlamentul europeaneuropamass-media
Ultima idee care circula in cercurile politice dar si in cele ale mass-mediei europene este ca in Europa s-a dezvoltat tot mai mult dezgustul si nemultumirea oamenilor pentru perpetuuele masuri de austeritate, lucru care conduce spre o alimentare neasteptata a partidelor de extrema dreapta si a miscarilor eurosceptice.
De vina sunt, dupa toate aparentele, chiar politicienii care refuza sa accepte si sa recunoasca public ca in Europa sunt probleme cronice dar, mai ales, sa le rezolve. “Nationalismul si conservatorismul sunt patimi care care afecteaza leadershipul si elitele statelor Uniunii Europene”, este de parere Barbara Spinelli, intr-un articol publicat in “La Repubblica”.
Autoarea mai noteaza ca “este necesara punerea in comun a datoriilor suverane, o crestere economica alimentata prin eurobonduri si prin resurse europene mai consistente decat cele de pana acum”.
Si merge mai departe: ”este necesar un Parlament European cu noi prerogative si o Constitutie comuna care sa exprime dorintele cetatenilor. O Europa care sa fie un refugiu pentru cetateni in vremuri turbulente, nu o carapace care protejeaza oligarhia endemica a celor puternici care se apara unii pe altii”.
Exemplul dat de jurnalista italiana in sprijinul afirmatiilor ei este cazul partidelor de stanga din Grecia, mai precis Syriza, o coalitie de miscari civice si grupuri de stanga, catalogata de catre cancelariile europene drept antieuropeana si populista. Mai mult decat atat, Berlinul a amenintat cu oprirea robinetului cu ajutoare, daca Syriza va ajunge la putere in Grecia. Acest lucru nu s-a intamplat, spre binele Greciei.
Insa Barbara Spinelli crede ca nici Syriza, nici liderul ei, Alexis Tsipras, nu sunt antieuropeni. Ei vor, pur si simplu, o alta Europa. Intr-o alocutiune pe care a avut-o la Institutul Kreisky din Viena, Tsipras a spus ca arhitectura zonei euro si planurile de asistenta financiara au destramat Uniunea Europeana in loc sa o uneasca pentru a-si bandaja ranile. Amintind evenimentele ce au insotit criza economica din 1929, Tsipras le-a legat de ce se intampla in prezent in Europa: “Guvernele vor nega caracterul aberant al sistemului politic pe care il promoveaza, insistand pe austeritate si pe relansarea exporturilor. Rezultatul va fi unul deplorabil si va permite ascensiunea fascismului in sudul Europei si a nazismului in centrul si nordul Europei”.
Preluand idei ale liderilor sindicali germani, Syriza propune un Plan Marshall pentru Europa, o autentica uniune bancara, datorii suverane gestionate in mod centralizat de catre Banca Centrala Europeana si un program de investitii publice masive lansat de Uniunea Europeana. Lucruri similare spune si liderul Miscarii 5 Stele din Italia, Beppe Grillo.
Sunt astazi doar cateva voci. Deocamdata usor de contestat. Insa in spatele acestor voci sunt oameni. Oameni care nu mai par nici atat de prosti, nici atat de rabdatori. Oameni care nu vor nici stanga, nici dreapta. Vor doar sa nu mai fie mintiti. Sa afle adevarul spus din gura celor pe care ii trimit sa conduca Europa. Care au devenit niste demagogi fricosi, obisnuiti sa ascunda gunoiul sub pres. De aceea, alegerile europarlamentare din primavara lui 2014 s-ar putea sa reconfigureze Parlamentul European si sa-i schimbe prerogativele, este concluzia articolului din “La Repubblica”.