Se schimba Legea Educatiei. Se va introduce corectarea digitala la evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a si la Bacalaureat
examene scolaredigitalizare invatamantsorin cimpeanu
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, propune o reforma ampla a sistemului de invatamant din Romania. Una dintre masurile care vor intra in vigoare chiar din 2022 vizeaza modalitatea de corectare a lucrarilor la examenele nationale si la evaluarile pe care le sustin elevii. Concret, este vorba despre introducerea unei modalitati digitale de evaluare a lucrarilor, care ar aduce beneficii insemnate pentru intreg sistemul, reusind, de exemplu, sa standardizeze evaluarile la acelasi nivel, astfel incat, " notele obtinute intr-o scoala din mediul rural sa aiba, la modul ideal vorbind, aceeasi valoare si relevanta cu notele obtinute intr-un colegiu centenar", a precizat ministrul Educatiei.
Oficialul a declarat, pentru
Edupedu.ro, ca in sistemul de invatamant din tara noastra vor fi introduse o serie de modificari.
Ministrul a vorbit despre ceea ce urmeaza sa se intample in sistem, mentionand faptul ca, de anul viitor, se va introduce digitalizarea corectarii la examenele scolare, la evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a.
De asemenea, prin pilotare, noua metoda ar urma sa fie aplicata si la Bacalaureat.
"Este vorba de proiectul pilot care exista la nivel de clasa a VI-a si de solicitarea imperativa pe care am facut-o colegilor din Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE) de a se concentra astfel incat sa putem colecta aceste date pe baza de itemi codificati, la nivel de item, pentru Evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, pentru Evaluarea Nationala si pentru examenul de Bacalaureat.
Am cerut de la examenele urmatoare sa fie colectate la nivel de item rezultatele de la Evaluarile a II-a, a IV-a si a VI-a, dar si de la Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a.
Este posibil sa avem nevoie de un an de pilotare, adica anul urmator sa fie de pilotare pentru examenul de Bacalaureat.
Un motiv este acela ca Bacalaureatul este final de ciclu preuniversitar si rezultatele colectate detaliat la nivel de item pot fi folosite la nivel universitar, dar si pentru imbunatatirea predarii la nivel liceal”, a declarat
Sorin Cimpeanu pentru Edupedu.ro.
Noua masura este deosebit de importanta, daca tinem cont de faptul ca, anul acesta, numai la Evaluarea Nationala au fost depuse peste 20.000 de contestatii.
Aceasta nota metoda de corectare ar putea simplifica mult lucrurile in sistemul de invatamant, cred oficialii guvernamentali.
Totusi, implementarea lui nu este simpla. Insusi ministrul Educatiei spune ca acesta este "un proiect ambitios".
Cum va functiona sistemul
"Scanarea lucrarilor s-ar putea face chiar in sala de examen, in prezenta candidatilor si s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrarile ar fi corectate online, subliniez: de catre evaluatori care nu pot comunica intre ei.
Dupa care introducerea pe itemi a punctajului de catre evaluatori iti genereaza automat si calculul notelor si sistemul este acela care va decide automat recorectarea, daca diferentele sunt mai mari de jumatate de punct.
Evaluarea la contestatii cred ca ar trebui sa fie totusi pe lucrarea fizica, dar doar la contestatii", a precizat Sorin Cimpeanu.