Se schimba buletinele: vom primi cartea de identitate electronica, din 2023
cartea de identitate electronica
Guvernantii anunta ca, din 2023, mai multi romani vor intra in posesia cartii de identitate electronice. Proiectul va demara in Bucuresti, dar trebuie precizat faptul ca in Cluj deja s-a implementat un astfel de proiect, iar peste 5.000 de persoane si-au primit deja noul act de identitate.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, tocmai a anuntat faptul ca in 2023 bucurestenii vor schimba actualele buletine cu noile carti de identitate electronice.
Oficialul de la Interne afirma ca acest lucru se va intampla in vara anului viitor, mai exact in iunie-iulie. Ulterior, in cea de-a doua parte a anului 2023, proiectul se va extinde si in marile municipii din tara.
Noua carde de identitate electronica aduce numeroase beneficii romanilor, spune ministrul de Interne
"Cartea de identitate electronica, ca si semnatura digitala calificata, va permite cetateanului autentificarea in sistemul informatic, in sistemele informatice ale Ministerului de Interne si in sistemele informatice ale institutiilor publice sau private.
Acest instrument modern de validare a identitatii va facilita accesul cetateanului la multiple servicii electronice, fie ca vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore in simplificarea relatiei cu autoritatile publice, cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice. (…)
Avem un proiect pilot in implementare in municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de carti electronice de identitate. Pana in vara anului viitor vom extinde la nivel national emiterea cartii electronice de identitate.
Astfel, estimam la nivelul municipiului Bucuresti, in intervalul iunie-iulie anul viitor, vom incepe sa implementam acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza in a doua parte a anului 2023", a spus ministrul.
"Este un proiect mult asteptat si, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, avem in responsabilitate cartea de identitate electronica impreuna cu semnatura electronica calificata.
Avem trimestrul IV al anului 2024 ca si deadline de implementare. Sigur ca este un termen destul de strans, dar o sa vedeti in perioada urmatoare, ca ne adunam partea aceasta de resursa sau expertii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel incat proiectele acestea mari de transformare digitala ale statului, prin ceea ce va insemna elaborarea documentatiilor tehnico-economice sa le putem scoate la licitatie si sa putem cat de rapid sa operationalizam aceasta structura", spunea si Marcel Bolos, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, la inceputul acestui an.
Ceea ce trebuie retinut, ca informatie de baza, este ca romanii trebuie sa adopte noile carti de identitate electronice pana in anul 2031.
Noile carti electronice au dimensiuni mai reduse decat actualele buletine, fiind asemanatoare unui card bancar. Pe ele regasim inclusiv informatiile disponibile acum pe buletine, dar si elemente importante de securitate si un cip de tip dual interface, pe care sunt stocate doua amprente digitale si o amprenta faciala.
Foto: facebook/nicolae ionel ciuca