Se cere scurtarea concediului de crestere a copilului. Mamele sa nu mai stea 2 ani acasa cu copiii
concediul pentru cresterea copiluluiindemnizatie crestere copilconcediu de maternitate
OCDE ne recomanda sa mai taiem din perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, in care mamele stau acasa sa-si creasca bebelusii.
De subliniat faptul ca vorbim despre o recomandare a OCDE, nu despre o impunere a schimbarii legislatiei. Totusi, recomandarea aceasta merita dezbatuta, pentru ca ea chiar poate genera modificari in sistemul de asistenta sociala.
In acest sens, e important sa vedem care e opinia ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Oficialul sustine ca recomandarea OCDE va fi analizata, fiindca avem obligatia de a face acest lucru, insa nu inseamna ca se va si aplica.
Oficialul crede ca perioada aceasta pentru cresterea copilului ar trebui sa ramana neschimbata si sa fie optiunea mamei aceea de a se intoarce mai devreme la lucru. In prezent, mamele sunt oarecum incurajate sa mearga la lucru prin acordarea stimulentelor de insertie pe piata muncii, care variaza de la 650 la 1.500 de lei, in functie de perioada in care salariata isi reia activitatea profesionala.
"Romania acorda stimulente de insertie pentru incurajarea celor care se intorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cele care se intorc pana cand bebelusul implineste 6 luni este de 1.500 de lei, iar dupa 6 luni, 650 de lei.
Opinia mea, si ca ministru, si ca femeie, este faptul ca este important ca aceasta perioada sa ramana asa si ca aceasta perioada si optiunea pentru aceasta perioada sa fie a mamei, daca ramane cu copilul pana la varsta de doi ani sau daca se intoarce mai devreme. OCDE a venit cu o recomandare, obligatia noastra este sa o analizam", a spus ministrul Muncii, citata de
Antena3.ro.
Indemnizatia de crestere a copilului poate fi executata silit
Astfel, potrivit prevederilor OUG 164/2022, "indemnizatia pentru cresterea copilului (...) poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie".
Foto: unsplash.com