Scenariu: Scolile din Romania s-ar putea deschide la finele lunii mai - inceputul lunii iunie
invatamanteducatiemonica anisieministerul educatieiministrul educatieiludovic orbanan scolaran universitar
In continuare autoritatile din Romania nu iau in calcul inghetarea anului scolar, desi activitatea didactica a fost suspendata si se desfasoara, in regim de avarie, in sistem online, acolo unde este posibil, din cauza crizei provocate de noul coronavirus.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, sustine ca scolile ar putea fi redeschise la finele lunii mai sau inceputul lunii iunie.
"Poate sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie sa avem foarte mare grija pentru tot ce inseamna copii. Ne gandim, ei se vor reintalni dupa o anumita perioada, deja maine am o intalnire cu ministrul Educatiei, in care sa stabilim niste protocoale pentru revenirea in scoli", a precizat Nelu Tataru marti seara, la Antena 3.
Nelu Tataru sustine insa ca felul in care se vor desfasura cursurile va fi adaptat nevoilor momentului respectiv si stadiului in care se afla epidemia.
E posibil ca elevii sa invete in schimburi, sa faca mai putine ore, sa aiba la dispozitie materiale dezinfectante. Insa toate aceste lucruri vor fi discutate si va fi stabilita o strategie, in functie de stadiul in care se va afla epidemia la momentul respectiv.
In acest sens, miercuri, ministrul Sanatatii si cel al Educatiei se vor intalni pentru a discuta situatia elevilor si studentilor din Romania.
Pana in acest moment, autoritatile nu au dat semnale ca s-ar pregati inghetarea anului scolar, ci, din contra. Atat ministrul Educatiei, Monica Anisie, cat si premierul Ludovic Orban, au declarat ca elevii isi vor sustine examenele de final de an, dar doar din materia aferenta primului semestru si ca nu se ia in calcul inghetarea anului scolar si universitar.
Examenele de
Evaluare Nationala si Bacalaureat ar putea avea loc in luna iulie, a anuntat ministrul Educatiei.
"Data la care se vor relua cursurile va fi stabilita in functie de evolutia pandemiei. Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor dupa incetarea starii de urgenta si asigurarea tuturor masurilor pentru ca elevii, studentii si cadrele didactice sa fie in siguranta. In functie de data, probele scrise la evaluare si bacalaureat ar puta fi organizat in iulie", a mai spus atunci ministrul.
"Vreau sa ii asigur pe elevi, studenti si parinti ca la acest moment nu luam in calcul sub nicio forma inghetarea anului scolar sau sa anulam examenele nationale cu un an. Specialistii din Ministerul Educatiei lucreaza la mai multe scenarii, este adevarat, insa uitandu-se cu atentie si la ceea ce se intampla in cazul sistemelor de educatiei din statele UE. Nu exista un astfel de scenariu. In acest moment nu luam in calcul sub nicio forma inghetarea anului scolar. Scenariile pe care le fac specialistii din cadrul Ministerului vor fi facute publice in momentul in care vom avea o situatie clara. Toate aceste scenarii vor fi luate in calcul in functie de evolutia pandemiei de coronavirus din Romania. Fac un apel la calm. Ii rog pe elevi, pe parinti si pe studenti sa stea acasa si sa continue invatarea de acasa", a mai declarat Monica Anisie.
Citeste si:
Sistemul de invatamant romanesc, bagat la terapie intensiva de pandemie