Salariile din Marea Britanie au inregistrat una din cele mai semnificative scaderi din Europa
salariimarea britanielire sterlinerecesiuneangajatiiscadere
Salariile in Marea Britanie au inregistrat una din cele mai mari scaderi la nivelul UE, in timpul crizei economice, potrivit cifrelor oficiale. Statisticile, solicitate de Partidul Laburist, arata ca salariul pe ora a scazut cu 5,5% incepand cu mijlocul anului 2010, ajustat la inflatie.
Este al patrulea cel mai semnificativ declin inregistrat in randul celor 27 natiuni UE.
In comparatie, salariul pe ora in Germania a crescut cu 2,7% in aceeasi perioada.
De-a lungul UE, salariile medii au crescut cu 0,7%.
Doar angajatii din Grecia, Portugalia si Olanda au inregistrat o scadere mai abrupta in privinta salariilor pe ora, arata statisticile.
Alte tari care au avut de suferit in timpul crizei datoriilor din zona euro s-au situat mai bine decat Marea Britanie. Spania a inregistrat o scadere de 3,3% in aceeasi perioada si salariile din Cipru au scazut cu 3%. Angajatii francezi au inregistrat o majorare de 0,4% a salariilor, in timp ce in 18 tari din zona euro salariile au scazut cu 0,1% in perioada amintita.
Sindicatul GMB a precizat ca Executivul este "direct responsabil" pentru declinul salariilor.
"Angajatorii care platesc salarii mici primesc deduceri de taxe, pentru a asambla o forta de munca si pentru a obtine profituri", a aratat sindicatul.
In luna iunie, Institutul pentru Studii Fiscale a anuntat ca o treime din angajatii care au ramas in acelasi post au inregistrat o scadere sau o inghetare a salariilor intre 2010-2011, din cauza cresterii costului de trai.
"Scaderile in privinta salariilor nominale... in timpul recesiunii nu au precedent", a precizat IFS.
In 2009, un angajat obisnuit "de la stat" castiga 16,60 lire sterline, iar acest venit a scazut la 15,80 lire sterline in 2011, a precizat IFS.
Intre timp, salariul pe ora in sectorul privat in 2009 a fost de doar 15,10 lire sterline si a scazut la 13,60 lire sterline in 2011.