Rusia ia in calcul limitarea exporturilor de cereale din cauza secetei care a compromis culturile
rusiaexporturicerealeseceta
Rusia, unul din cei mai mari producatori de cereale din lume, ia in calcul limitarea exporturilor de cereale daca preturile continua sa creasca pe piata interna, a declarat vineri ministrul dezvoltarii economice, Andrei Belusov.
Redeucerea exporturilor din Rusia ar insemna cresteri de preturi pe piata internationala. Agricultura mondiala a fost afectata semnificativ in acest an de seceta.
"Problema opririi exporturilor de cereale este legata de dinamica preturilor pe piata interna", a declarat Andrei Belusov la un forum economic organizat in statiuea rusa Soci. "In prezent, inregistram o astfel de tendinta. In conditiile unei astfel de tendinte, este foarte posibil ca guvernul sa decida limitarea exporturilor la cereale", a adaugat ministrul rus.
Rusia, al treilea exportator mondial de cereale, si-a redus in repetate randuri estimarile privind recolta de cereale din acest an.
In 2010, Moscova a impus un embargou de un an pentru exporturile de cereale, din cauza secetei fara precedent care a afectat recoltele. Aceasta decizie a condus la o crestere a cotatiilor la cereale pe pietele internationale. In mod traditional, Rusia exporta cereale spre Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in special in Egipt.
In iulie 2012 si agricultorii din Romania au cerut sistarea exporturilor de cereale, din cauza secetei. "Am cerut declararea starii de urgenta din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dictionar. Ne-am uitat in dictionar si am vazut ca se declara starea de urgenta si din cauza calamitatilor naturale, printre care si seceta. Astfel, statul ar trebui sa sisteze urgent exporturile, sa gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin insilozarea lor in conditii de siguranta, si sa puna in functiune toate instalatiile de irigatii", a declarat atunci Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. El a mai spus ca "rezervele de cereale ale Romaniei sunt suficiente pentru maximum doua saptamani, dupa care sunt necesare importurile."