Romanii care nu-si fac regulat analize medicale risca sa fie sanctionati: noi reguli pentru sistemul medical, se va pune accentul pe preventie
analize medicalecnaspreventie
Romanii sunt caracterizati de oarecare neglijenta in privinta sanatatii. Pe fondul conditiilor materiale precare sau din lipsa de sustinere din partea statului, oamenii ajung la medic doar cand "ii doare ceva", foarte rar facandu-si investigatii cu scop preventiv. Regulile se vor schimba insa, conform unei initiative legislative.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adela Cojan, a declarat zilele acestea ca, incepand de anul viitor, persoanele care nu se prezinta la medicul de familie pentru serviciile medicale de preventie ar putea fi sanctionate.
"De la 1 aprilie, programul-cadru si normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistentei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistenta, aproape fara precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a largi pachetul de servicii de baza si de a mai diminua din ceea ce inseamna 'plata per capita'.
Incepand cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem sa implementam, in special, pachetele de preventie, care vor deveni obligatorii si ne gandim inclusiv la elemente sanctionatorii (...) pentru cei care nu vin sa isi efectueze serviciile de preventie. Incercam sa responsabilizam populatia in legatura cu propria sanatate. Se practica in multe tari, asociatiile de pacienti ne cer acest lucru, sa incepem sa-i sanctionam pe cei care nu se prezinta la serviciile de preventie. Va intra in atentia noastra odata cu noul contract-cadru din 2023", a spus Cojan, citata de
Agerpres.
"Am largit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul sa aiba acces mai facil la tratamente, sa nu mai fie obligat sa se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci cand starea de sanatate nu ii permite acest lucru", a mai declarat presedintele CNAS.
Totodata, printre alte noutati, oficialii CNAS anunta ca a fost revizuita integral lista afectiunilor la adult si copil pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si reabilitare in baza de tratament. Acestea se acorda numai pe baza planurilor de proceduri eliberate de medicii de medicina fizica si reabilitare aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. Au fost adaugate noi proceduri de medicina fizica si reabilitare in baza de tratament, precum TECAR, respiratie la presiune pozitiva, masaj pneumatic al extremitatilor, crioterapie.