Romania nu scapa de starea de alerta. Documentul de ultima ora emis de CNSU: Lista noilor masuri propuse
cnsustare de alerta
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a reunit miercuri pentru a stabili noi propuneri privind masurile menite sa tina sub control raspandirea virusului in tara noastra.
Prin urmare, CNSU propune prelungirea starii de alerta, pe intreg teritoriul Romaniei, cu inca 30 de zile, incepand din 12 iulie.
Aceasta propunere este inclusa in Hotararea numarul 44 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta
HOTARARE:
Art.1 - Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 12.07.2021.
Art.2 - Masurile de prevenire si control a infectiilor generate de virusul SARSCoV-2, propuse a fi adoptate incepand cu data de 12.07.2021, in contextul epidemiologic actual, sunt prevazute in anexa la prezenta hotarare.
Art.3 - Masurile propuse in prezenta hotarare produc efecte doar in situatia aprobarii lor prin acte normative ale Guvernului sau, dupa caz, ale conducatorilor ministerelor sau organelor administratiei publice centrale.
Art.4 - Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta.
Lista principalelor masuri propuse de CNSU, cu aplicabilitate pe perioada starii de alerta:
-
Se propune mentinerea posibilitatii izolarii si carantinarii in conditiile art. 7, 8 si 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
-
Se propune mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, sau in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
-
Se propune mentinerea testarii saptamanale, prin grija directiilor de sanatate publica, a personalului de ingrijire si asistenta, a personalului de specialitate si auxiliar care isi desfasoara activitatea in centrele rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile
-
Se propune mentinerea restrictiilor privind organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise si desfasurarea acestora in anumite conditii.
-
Se propune ca desfasurarea competitiilor sportive, in spatii deschise, sa poata fi realizata cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.
-
Se propune ca activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber sa se desfasoare numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.
-
Se propune ca organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permisa numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori, asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana si cu purtarea mastii de protectie, doar daca participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infectia cu virusul SARS-oV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii. Activitatile sunt interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.
-
Se propune ca, in anumite conditii, la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sa fie permisa numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 4 persoane.
-
Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
Nunti, botezuri, evenimente private
-
Se propune mentinerea organizarii de evenimente private cum ar fi nunti, botezuri, mese festive etc., fara a se limita la acestea, in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente, cu un numar de maximum 150 de persoane in exterior sau de maximum 100 de persoane in interior in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si interzicerea acestora la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu se iau in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani. Evenimentele se pot organiza si cu participarea persoanelor pana la capacitatea maxima a spatiului daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care Pagina 4 din 11 au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si este asigurata o suprafata de minimum 2 mp pentru fiecare persoana.
-
Prin exceptie, se propune permiterea organizarii de nunti si botezuri, in spatii inchise, cum ar fi, fara a se limita la acestea, saloane, camine culturale, restaurante, sali/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 300 de persoane si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana, daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu se iau in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani.
-
De asemenea, se propune permiterea organizarii de nunti si botezuri, in spatii deschise, cu participarea persoanelor pana la capacitatea maxima a spatiului si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana, daca toti participantii sunt persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.
Organizarea de cursuri de instruire si workshop-uri
-
Se propune mentinerea organizarii de cursuri de instruire si workshop-uri pentru adulti, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea unui numar de maximum 150 de persoane in interior si de maximum 200 de persoane in exterior, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori
Interdictii de circulatie
-
Se propune mentinerea interdictiei de circulatie a persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in toate localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, in intervalul orar 2000-0500 , pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata la 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
-
Se propune mentinerea interdictiei de circulatie a persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in toate localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, in intervalul orar 2000-0500 , pe intreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata la 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta anterior.
Reguli pentru agentii economici, spatii de joaca, baruri, cluburi, discoteci si HORECA
-
Se propune ca programul cu publicul al operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase sa fie permis doar in intervalul orar 0500-0200 cu participarea publicului pana la capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului.
-
Se propune ca activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora sa se desfasoare pana la capacitatea maxima a spatiului si doar in intervalul orar 0500-0200, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori la 14 zile, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului.
-
CNSU propune ca masurile de mai sus sa se aplice si operatorilor economici care desfasoara activitati in spatiile publice care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin 2 pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
-
Se propune ca desfasurarea activitatii in baruri, cluburi si discoteci sa fie permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului si doar in intervalul orar 0500-0200 in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
-
Se propune mentinerea activitatii cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a piscinelor interioare fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.
-
Se propune mentinerea obligatiei operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a strandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau salilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.
-
Se propune mentinerea obligatiei operatorilor economici care desfasoara activitati de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul ministrului sanatatii.
-
Se propune ca desfasurarea activitatii operatorilor economici care administreaza locuri de joaca pentru copii in spatii inchise sa fie permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului si doar in intervalul orar 5,00- 24,00.
Documentele complete: