Intre timp, doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” a declarat ca ultimele informatii aparute in media arata ca medicii chinezi testeaza folosirea unui antiviral folosit impotriva infectiilor cu HIV in lupta cu coronavirusul.
Oficialii din Sanatate au declarat ca Romania este pregatita sa foloseasca acest tratament. Mai mult decat atat, 51 de persoane s-au si vindecat.
”Majoritatea s-au vindecat, chiar daca nu au fost diagnosticati, pentru ca formele au fost usoare si nici macar nu au apelat la diagnostic. Deci din cele 80 la suta (de cazuri) forme usoare si medii, ele se vindeca in totalitate, spontan, nu trebuie un tratament, decat simptomatic. Tratamentul la care facea referire, un antiviral folosit in infectia HIV, este in momentul de fata testat de autoritatile chineze si in momentul in care se constata ca beneficiul terapeutic exista, probabil ca o sa avem si noi protocoale la dispozitie. Tratamentul acesta etiologic este in momentul de fata in studiu, nu este confirmat.” - a declarat si Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de microbiologie.
81 de decese si peste 3.000 de cazuri de infectare la nivel mondial, conform BBC
2019-nCoV, numele provizoriu pentru aceasta boala, provine din familia numeroasa de coronavirusuri. Poate duce la raceli si infectii pulmonare severe.
81 de decese in China si peste 3.000 de cazuri de infectare la nivel mondial, erau raportate de BBC, luni, 27 ianuarie.
Cum putem preveni imbolnavirea?
Coronavirusul se transmite precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal. Nu exista un vaccin avizat de comunitatea stiintifica si medicala, care sa protejeze populatia impotriva acestei noi tulpini de virus.
”Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool”, recomanda medicul Tudor Ciuhodaru.