RoAid: Moldova ramane principalul beneficiar al asistentei pentru dezvoltare din partea guvernului roman
cooperare internationalaasistenta umanitararepublica moldovaguvernul romanproiect de lege
Guvernul roman a aprobat proiectul de lege prin care sunt reglementate cooperarea internationala pentru dezvoltare si asistenta umanitara.
In sedinta Guvernului din data de
6 iulie 2016, a fost aprobat proiectul de lege prin care se urmareste cresterea eficientei asistentei pentru dezvoltare oferite de statul roman, se arata intr-un comunicat emis de Executiv.
Potrivit Guvernului, asistenta umanitara reprezinta ajutorul acordat statelor in caz de dezastre naturale, conflicte armate, foamete, malnutritie sau alte situatii de urgenta. Cooperarea internationala pentru dezvoltare are ca obiectiv reducerea saraciei, imbunatatirea nivelului de trai si apararea pacii si a drepturilor omului.
Implementarea politicilor de cooperare pentru dezvoltare este reglementata, la nivel national, prin:
-
Legea nr. 404/2006 privind finantarea asistentei pentru dezvoltare din cadrul politicii nationale de cooperare internationala pentru dezvoltare
-
Hotararea Guvernului nr. 1052/2011 privind reglementarea actiunilor specifice aferente finantarii asistentei din cadrul politicii nationale de cooperare internationala pentru dezvoltare
Principala noutate introdusa de proiectul de lege aprobat ieri vizeaza constituirea unui
Comitet Consultativ pe langa Ministerul Afacerilor Externe, care va coordona dialogul dintre institutiile publice si partenerii relevanti. De asemenea, acesta va juca cel mai mare rol in planificarea politicii din domeniul cooperarii internationale. Comitetul va indeplini atributii specifice, de la planificarea bugetara pana la raportarea rezultatelor catre organizatiile internationale.
Noul proiect de lege vizeaza, de asemenea, si elaborarea
Planului anual de cooperare pentru dezvoltare, prin care vor fi stabilite activitatile Romaniei in domeniul cooperarii pentru dezvoltare si al asistentei umanitare.
In 2015, dintre cele 88 de state care au primit ajutoare din partea statului roman, principalii beneficiari ai asistentei umanitare sau pentru dezvoltare oferite din partea statului roman au fost:
- Republica Moldova: 18,5 milioane USD
- Serbia: 1,7 mil. USD
- Siria: 1,5 mil. USD
- Tunisia: 1,4 mil. USD
Aproape 80% din bugetul total al RoAid a fost alocat actiunilor multilaterale, iar 22% a fost alocat asistentei bilaterale.
Principalele sectoare catre care au fost directionate ajutoarele au fost: educatia, societatea civila, sanatatea, infrastructura si asistenta umanitara.
In Republica Moldova, peste 700 de gradinite au fost renovate cu sprijinul financiar acordat prin RoAid. Au fost create 600 de locuri de munca si au fost donate 100 de autobuze pentru a asigura transportul in siguranta al elevilor.
In ceea ce priveste asistenta umanitarea, statul roman a contribuit cu fonduri in 3 situatii de criza, respectiv Serbia, Nepal si Siria.
Bugetul total alocat de Guvernul roman asistentei umanitare si pentru dezvoltare in 2015 a fost de
154 mil. USD.
Sursa: gov.ro
Foto: pixabay.com