Rezultate Evaluare Nationala 2019: Notele au fost publicate. Batalia se da acum pe liceele de top din Capitala
evaluare nationalalicee capitalalicee provincieadmitere liceu 2019
Ministerul Educatiei a anuntat, marti, 25 iunie, ca rezultatele la Evaluare Nationala au fost publicate. Tot in aceasta zi, intre orele 14:00 si 20:00 pot fi depuse contestatiile de parintii nemultumiti de notele obtinute de elevi, iar rezultatele finale vor fi afisate peste trei zile.
Rezultatele la Evaluarea Nationala 2019
Marti, 25 iunie, rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 au fost publicate pe
evaluare.edu.ro.
Statistica mediilor la nivel national releva ca dintre cei 146.105 candidati prezenti la Evaluarea Nationala 2019, numai 106.838 de candidati au obtinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre acestia, 429 de candidati au incheiat examenul cu media generala 10 (zece).
Rata de participare a fost de 94,2%: 146.105 candidati prezenti dintr-un total de 155.020 de elevi inscrisi.
La proba de Limba si literatura romana au obtinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 118.074 de candidati (80,6%), iar 1.956 de candidati au fost notati cu 10 (zece).
La proba de Matematica, 91.606 candidati (62,7%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2.535 de candidati au obtinut nota 10 (zece).
La limba si literatura materna, 8.130 de candidati (din 8.559 prezenti) au obtinut note mai mari sau egale cu 5.
De asemenea, examenul din acest an nu a fost lipsit de incidente. Astfel ca, opt elevi au fost eliminati din cauza unor tentative de frauda, lucrarile acestora fiind notate cu 1.
Cand se depun contestatiile la Evaluarea Nationala 2019?
Contestatiile
Evaluare Nationala 2019 se depun marti, in intervalul orar 14:00 si 20:00. Rezultatele finale in urma rezolvarii contestatiilor vor fi afisate pe 29 iunie 2019.
In 2018, inaintea contestatiilor, 73,5 la suta din absolventii clasei a VIII-a au obtinut medii mai mari sau egale cu 5, in timp ce 319 candidati au avut medii de 10.
Cum se corecteaza contestatiile la Evaluarea Nationala 2019?
Conform metodologiei, constatiile scrise se depun si se inregistreaza la unitatea de invatamant, in perioada prevazuta de calendarul Evaluarii Nationale. Constatiile depuse sunt inregistrare de presedintele comisiei, alaturi de un alt membru al comisiei. Ulterior, sunt centralizate contestatiile, iar notele initiale sunt secretizate.
Lucrarile se inainteaza, prin delegat, comisiei judetene /a municipiului Bucuresti de contestatii, singura in masura sa acorde o noua nota lucrarii. De asemena, se transmite si un borderou in care se mentioneaza proba de examen, numarul de ordine al lucrarilor si numarul de pagini pentru fiecare lucrare contestata.
In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obtinute se trec, pe fiecare lucrare in parte, cu cerneala rosie, de catre profesorii evaluatori, dupa ce este verificata concordanta cu borderourile individuale, si se semneaza de acestia. Nota finala se trece pe lucrare, in prezenta profesorilor evaluatori, de catre presedintele comisiei. Presedintele comisiei calculeaza nota finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire si semneaza.
In cazul in care diferenta intre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori evaluatori numiti de presedintele comisiei. Nota rezultata este nota care se trece pe lucrare si reprezinta nota finala. Sub nota semneaza cei patru evaluatori si presedintele comisiei. Numarul pachetului si numarul de ordine al lucrarilor care necesita a treia evaluare sunt consemnate intr-un proces-verbal, semnat de cei amintiti anterior.
Dupa incheierea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparatie cu cele acordate initial. Daca se constata diferente de notare mai mari de 1 punct, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii numeste o a treia comisie formata din alti doi profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii.
Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota finala a comisiei de contestatii. Aceasta nota nu mai poate fi modificata, aceasta reprezentand nota obtinuta de candidat la proba respectiva.
Rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 conteaza in proportie de 80% la admiterea la liceu
Media de admitere la liceu se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala (conteaza in proportie de 80%), si media generala de absolvire a claselor a cincea - a opta (20%).
MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN - unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a
Important de mentionat este faptul ca nu exista nota minima de promovare a Evaluarii Nationale. Chiar daca se obtin note sub 5 sau sub 6, elevii nu au picat Evaluarea, insa rateaza sansele de a mai prinde un loc la un liceu bun.
Calendarul admiterii la liceu 2019
3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a opta vor completa fisele de inscriere la liceu. Specialistii le recomanda parintilor si elevilor sa aleaga minimum 5 licee care s-ar potrivi cu profilul lor pentru a nu avea parte de surprize dupa afisarea repartizarilor. Atunci cand competitia este mare, chiar si un elev cu nota de admitere peste 8 poate ramane nerepartizat la liceu, daca alege, de exemplu, doar o optiune, si nu se incadreaza sa poata intra acolo.
4 – 8 iulie 2019 Elevii si parintii verifica fisele de inscriere la liceu si corecteaza eventualele greseli in baza de date computerizata.
12 iulie 2019 Repartizarea computerizata la liceu a absolventilor clasei a opta. Si elevii care nu s-au prezentat la Evaluarea Nationala sau nu au obtinut nota 5 au sansa sa intre la liceu sau la o scoala profesionala in urma repartizarii computerizate. Batalia cea mai mare sa da la liceele cotate a fi foarte bune, intre elevii cu note mari, pentru a prinde un loc la un profil ale carui materii ii pasioneaza pe proaspetii liceeni.
Cele mai bune licee din Capitala. Clasamentul arata astfel: Liceul Gheorghe Lazar, Liceul National Sfantul Sava si Liceul de Informatica Tudor Vianu
Cele mai bune licee din provincie. Clasamentul arata astfel: Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta, Colegiul National Emil Racovita din Cluj-Napoca si Colegiul National Vasile Alecsandri din Galati.
Citeste si:
Serban Nicolae: E nevoie de sanctiuni aspre pentru fraudarea votului. Inchisoare de pana la 10 ani