REVELION 2021 in pandemie: Ce avem voie sa facem si ce nu, in noaptea dintre ani
revelion 2020 2021revelionreguli sanitare de revelionraed arafatcovid 19
Iata-ne si in fata noului an. Cu totii ne indreptam privirile pline de speranta unui nou inceput, spre un 2021 de la care, majoritatea dintre noi, ne dorim doar vietile de dinaintea momentului Covid-19. Dincolo de aspiratiile noastre subiective pentru noul an, trecerea din 2020 spre 2021 va fi aproape la fel pentru toti locuitorii Pamantului: in conditii sanitare riguroase, cu respectarea distantei fizice si limitarea vizitelor si deplasarilor.
Expertii in sanatate si autoritatile recomanda romanilor ca, de Revelion, sa nu renunte la masurile pe care le-au respectat de Craciun. E important sa limitam pe cat posibil deplasarile in afara gospodariei, sa interactionam cu precautie cu alti oamenii decat cei cu care locuin, pastrand distanta, masca de protectie si, mai ales sa actionam atent daca primim musafiri sau daca mergem in vizita.
Citeste si: Ne-am dorit multe de la 2020, dar 2020 ne-a invatat sa apreciem ceea ce avem
Petrecerile in noaptea dintre ani - strict interzise
Cea mai importanta regula prevede interdictia de a desfasura petreceri private in noaptea dintre ani. Totusi, romanii par ca se pregatesc sa incalce cu brio aceasta masura, cel putin aceasta e impresia pe care ne-am format-o, aruncand o privire peste anunturile de inchirieri de cabane si pensiuni in zonele montane. Internetul abunda de anunturi din partea proprietarilor, iar doritorii se ingramadesc sa raspunda la oferte, sa ceara detalii sau chiar sa solicite ceea ce si-ar dori.
Petrecaretii din noaptea de Revelion ar putea adauga la bugetul vacantei si banii de amenzi, care nu sunt deloc mici. Amenzile pentru persoanele care participa la aceste petreceri sunt cuprinse intre 500 si 2.500 de lei, iar proprietarii de pensiuni pot fi sanctionati cu pana la 10.000 de lei, daca permit desfasurarea de astfel de evenimente, in plina pandemie.
Autoritatile permit doar petrecerile in familia restransa.
Petrecerile de la restaurant - Marea dilema
Patronatele din industria ospitalitatii cer prelungirea programului de Revelion, pana la 1 noaptea. Astfel, in unele restaurante, oaspetii ar putea lua masa in nopatea dintre ani, pana la ora 1. Insa, nu e cazul tuturor restaurantelor. Ele vor fi deschise doar in localitatile in care rata infectarii e scazuta.
Regulile din prezent spun ca acolo unde incidenta cazurilor e sub 1,5 la mia de locuitori, localurile sunt deschise, la interior, cu o capacitate de 50 la suta, iar unde incidenta e 1,5 si 3 cazuri, localurile sunt deschise la o capacitate de 30 la suta. Oricare ar fi, insa, capacitatea localurilor, ora de inchidere va fi 12 sau 1 noaptea, iar oamenii vor trebui sa pastreze distanta, sa poarte masti atunci cand se ridica de la masa si nu vor avea voie sa danseze.
''Inteleg ca HoReCa vrea pana la ora 1:00, dar este exact situatia in care oamenii vor vrea sa mearga la petreceri si peste tot, in locuri greu de controlat si sa se infecteze. Inteleg situatia lor financiara, dar ei trebuie sa inteleaga ca o astfel de recomandare nu este foarte buna pentru populatia care vrea sa mearga in astfel de locatii”, a spus Raed Arafat in urma cu cateva zile, semn ca solicitarea HoReCa de a se prelungi programul, are mari sanse de a fi refuzata.
''Iesim pe balcon, ne uitam pe geam, ne uitam la televizor”
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a fost intrebat, la Digi24, ce vor face oamenii de Revelion: ''Iesim pe balcon, ne uitam pe geam, ne uitam la televizor'', a spus Arafat.
In fata blocului, coboram cu masca
''Sunt convins ca unii vor cobori in fata blocului, dar sa iasa cu masca, sa respecte regula din spatiul public. Dar nu concerte, nu petreceri, asa ceva nu va fi posibil”, a mai spus seful DSU.
Restrictiile de circulatie raman in vigoare, intre orele 23:00 si 05:00
La fel ca pana acum, nici in noaptea de Revelion nu se vor face exceptii privind interdictia de a circula in afara gospodariei, fara motiv intemeiat, in intervalul orar 23:00-05:00.
Vizitele nu sunt interzise, dar nici recomandate. Arafat spune ca e bine sa aerisim spatiile inchise, daca mergem in vizita, sau daca primim musafiri
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, recomanda ca, in cazul in care plecam in vizita sau primim musafiri, sa aerisim bine incaperea, sa nu renuntam la portul mastii de protectie si nici la distanta fizica de cel putin un metru fata de alte persoane.
Totusi, vizitele nu sunt recomandate, subliniaza Arafat, insa nu sunt nici interzise. E important ca ele sa se efectueze cu precautie si cu gandul ca, dintr-un eveniment frumos si cu un scop bun, putem ajunge intr-o situatie medicala grava, motiv pentru care nu avem nimic de pierdut daca respectam niste norme sanitare stricte.
Mersul la colindat, nerecomandat
Nici mersul la colindat nu e interzis prin lege, insa autoritatile spun ca anul acesta, aceasta traditie ar putea reprezenta un risc de infectare. ''Colindatul poate sa fie cu trei persoane care merg de la casa la casa, dar sfatul este sa evitati acest lucru, chiar daca este o traditie.
Mersul din casa in casa, intratul in mai multe case in aceeasi zi si te duci, te intalnesti cu cineva, mai stai un pic, mai scoti masca in casa, mai iesi, te mai duci la altcineva, riscul de infectie creste foarte mult si pentru cei la care ai mers tu, si pentru tine, care ai intrat in mai multe case'', a explicat seful DSU.
Oricum v-ati petrece noaptea dintre ani, va dorim sa fiti sanatosi si .... vorba aceea .... la anu' care vine, sa va gasim mult mai bine!
Citeste si:
Cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac oamenii cand scriu mesaje cu urari de Sarbatori