Republica Moldova va primi un ajutor de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeana
finantare euasistenta macrofinanciaragranturirepublica moldovacomisia europeanacrestere economica
Republica Moldova va primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Imprumutul a fost solicitat de tara vecina pentru a-si putea indeplini obiectivele financiare pe termen scurt, a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat transmis vineri.
Pana la 40 de milioane EUR din asistenta macrofinanciara(AMF) ar urma sa fie furnizate sub forma de granturi si pana la 60 de milioane EUR sub forma de imprumuturi pe termen mediu acordate in conditii favorabile de finantare.
“Acest ajutor va ajuta Republica Moldova sa isi indeplineasca nevoile financiare urgente si sa isi stabilizeze economia. In acelasi timp, avem increderea ca indeplinirea conditiilor necesare acordarii acestei finantari va contribu la imbunatatirea politicii economice si va incura realizarea unor reforme vitale, sustine Valdis Dombrovskis, vicepresedintele CE pentru moneda euro si dialog social, comisar responsabil si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.
La randul sau, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, este de parare ca “eforturile recente depuse de Republica Moldova in directia aplicarii unor politici orientate spre stabilitate si a solutionarii unor vulnerabilitati de lunga durata trebuie sa fie sustinute. Comisia ofera in continuare suport acestei tari, care depune eforturi sa isi mentina stabilitatea economica, sa isi imbunatateasca guvernarea si sa obtina o crestere economica sustenabila.”
“Republica Moldova se confrunta cu multe provocari, cele mai pregnante fiind reducerea coruptiei si a unei guvernari defectuoase. Aceste probleme au contribuit la deteriorarea situatiei finantelor publice si a balantei de plati, incetinind cresterea economica. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa intreprinda investigatii temeinice privind frauda bancara masiva care a lovit economia tarii in 2014. Dificultatile din economie au fost intetite de faptul ca unii dintre partenerii comerciali regionali cruciali ai Republicii Moldova au avut o activitate economica scazuta. Acest efect a fost partial compensat de cresterea volumului schimburilor comerciale cu UE, care poate fi corelata cu Acordul de asociere ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2016 si a creat o zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare", se mai arata in comunicatul CE.
Ajutorul financiar de la UE ar urma sa insoteasca noul program al Fondului Monetar International (FMI) pentru Republica Moldova,
aprobat la 7 noiembrie 2016.
Banii ar urma sa fie platiti in trei transe in 2017 si 2018, cu anumite conditii.
Republica Moldova nu este la primul acord de genul cu Comisia Europeana. O asistenta macrofinanciara, in valoare de 90 de milioane de euro, a mai fost acordata Republicii Moldova in perioada 2010-2012. Finantarea a venit atunci integral sub forma de granturi,