Relaxarea de la 1 iulie e pusa sub semnul intrebarii. Redeschiderea restaurantelor poate fi amanata
masuri de relaxarestare de alerta1 iulie 2020restaurante
Conform planului intocmit de autoritati, incepand din 15 mai, odata cu starea de alerta, se aplica masuri de relaxare din doua in doua saptamani. Inca de la inceput, reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta si membrii Guvernului au anuntat ca aceste masuri se vor aplica doar daca epidemia va fi tinuta sub control, in caz contrar, a spus chiar presedintele Iohannis, vom reveni la restrictii. Pana pe 17 iunie, s-a reusit aplicarea acestui plan. Urmatoarea relaxare ar trebui sa aiba loc la 1 iulie, insa se pare ca sunt sanse mari sa nu avem parte de noi masuri la acea data.
Desi populatia asteapta noile masuri de relaxare, printre care si redeschiderea restaurantelor, sunt semnale din partea oficialilor ca de la 1 iulie e posibil sa nu se mai aplice relaxari.
De vina ar fi evolutia bilantului de infectari din ultima saptamana. Pentru mai multe zile la rand, numarul noilor cazuri de infectare a depasit pragul de 300, mentinandu-se peste 200 si in celelalte zile. Este o situatie care starneste ingrijorarea autoritatilor, care avertizeaza ca e posibil sa mai avem de asteptat urmatorul set de masuri de relaxare.
"1 iulie este o data la care ne uitam, dar este o data la care n-am ajuns inca acolo si trebuie sa treaca si de aceasta evaluare din aceasta saptamana. Nu este imbucurator ce s-a intamplat saptamana trecuta, cazurile s-au inmultit, au trecut de 300. Astazi a fost o prima zi in care au scazut, sunt sub 300. Asteptam evaluarea de la Institutul National de Sanatate Publica, de la Ministerul Sanatatii si vom lua o decizie in functie de evaluare", a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, marti seara, la Digi 24, intrebat fiind daca se mai poate lua in calcul deschiderea restaurantelor la 1 iulie.
Ministrul se declara ingrijorat de evolutia epidemiei COVID-19 din ultimele zile si a facut un apel la romani, sa respecte regulile, pentru a nu ne crea singuri un al doilea val epidemiologic prin neglijarea normelor de igiena si distantarii fizice.
"Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla si nu vrem sa avem un val doi mai devreme decat sfarsitul anului, daca va fi acest val doi. Adica nu vrem sa avem un val doi creat de catre noi, prin faptul ca nu respectam regulile. Fac un apel la romani sa respecte regulile, pentru ca respectand regulile automat relaxarea va continua si vom avea si restaurante deschise, si spectacole, si cinematografe (...)
Daca se mentin lucrurile astea, nu cred ca vom avea verde de la Ministerul Sanatatii pentru a avea o noua relaxare a masurilor, ci vom mai astepta, probabil doua saptamani, sa vedem ce se intampla", a spus ministrul Economiei.
Citeste si:
Orban: Romania va aplica modelul economic Kurzarbeit
Saptamana trecuta, si seful DSU, Raed Arafat, a lansat acelasi avertisment: ''Este posibil sa se amane faza urmatoare de relaxare''.
''Este posibil sa se amane faza urmatoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
''Suntem ingrijorati, la inceput oamenii au respectat regulile, in faza 1.
In faza 2 au inceput sa auda diverse. S-a intarit curentul opiniilor impotriva, ca tot ce s-a facut e un fiasco. Am auzit un medic care spunea ca e o biata gripa, care nu e o problema.
Sunt tari care au pierdut sute de cadre medicale, si noi auzim pe cineva care spune: e o biata gripa. Care e mesajul care se transmite? Ca eu, ca medic nu cred in ce fac ceilalti medici, atunci omul ia masca de pe fata, nu mai respecta regula de distantare. Cred ca nu numai eu, poate si mai multi colegi in cadrul grupului care include medici, personal tehnic, poate o sa recomandam amanarea momentului pentru noi masuri de relaxare, analizand fiecare masura care ar fi impactul ei”, a transmis Raed Arafat la emisiunea ''In fata ta”.