REDESCHIDEREA SCOLILOR: Noile reguli valabile din septembrie
noul an scolarinvatamanteducatiescoala online
Premierul Ludovic Orban a oferit detalii, miercuri, in Parlament, despre cum se vor desfasura cursurile in noul an scolar care va incepe din 14 septembrie. Potrivit primului ministru, scoala va incepe cu respectarea normelor de siguranta sanitara, atat elevii, cat si profesorii vor purta masti de protectie, pe parcursul orelor de studiu din institutiile de invatamant.
In primul rand, primul ministru a anuntat ca scolile se vor deschide diferentiat, in functie de specificul epidemiologic al zonei in care se afla fiecare unitate de invatamant.
''Inceperea scolilor presupune o serie de demersuri. In primul rand am constituit un comitet interministerial care pregateste deschiderea anului scolar, coordonat de dna vicepremier Raluca Turcan'', a punctat premierul.
''Exista trei situatii: verde, galbena, rosie. In functie de numarul de persoane infectate in ultimele 14 zile din fiecare comunitate, scoala se poate deschide normal, cu elevi in clasa, scoala se poate deschide cu jumatate prezenta in clasa si jumatate online si acolo unde riscul epidemiologic e mare scoala va incepe online'', a declarat Orban parlamentarilor.
De asemenea, in scoli vor fi montate panouri de plexiglas, acolo unde este posibil, pentru a diminua contactul direct dintre cei prezenti in salile de curs.
De asemenea, se vor monta dezinfectanti in unitatile de invatamant, ca elevii si profesorii sa isi poata igieniza mainile regulat.
Toate scolile vor avea acces la internet
Totodata, Guvernul va lua masuri in privinta conectarii la internet a scolilor. Doar 72,5% dintre scoli sunt conectate la internet in acest moment. ''Vom gasi solutii pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor scolilor. Fiecare scoala trebuie sa aiba acces la platforme online. Va exista acces gratuit la platforme de invatare pentru fiecare scoala. Google si Microsoft au pus la dispozitie, gratuit, aceste platforme'', a spus Orban.
Asigurarea accesului la internet si dispozitive digitale pentru elevii care nu dispun de aceste resurse
Primul ministru a mai spus ca se vor lua masuri, astfel incat elevii care nu dispun de dispozitive digitale si de conexiune la internet, sa nu mai aiba aceste probleme in anul scolar viitor.
''Am alocat suma necesara pentru achizitia a 250.000 de tablete. Licitatia e in curs de derulare si in cursul saptamanii viitoare se va finaliza. Am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane euro care vor fi destinati decontarii cheltuielilor autoritatilor locale pentru 200.000 de laptopuri sumplimentare, decontarii cheltuielilor pentru mijloacele de protectie sanitara, a dezinfectantilor si achizitia de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apa curenta. Din fonduri de la Banca Mondiala e in curs achizitia a 74.000 de laptopuri, table interactive si camere web'', a explicat premierul.
Cursuri pentru competente digitale, pentru profesori
Profesorii urmeaza si vor continua sa urmeze cursuri de competente digitale, a mai spus premierul, astfel incat acestia sa poata sa sustina cursuri online, acolo unde va fi nevoie.