Recomandarile Comisiei Europene pentru Craciun si Revelion: Interzicerea adunarilor publice, cat mai multa munca la distanta si prelungirea vacantelor scolare
craciun 2020revelion 2021comisia europeana
Comisia Europeana atrage atentia asupra faptului ca perioada sarbatorilor reprezinta un risc epidemiologic ridicat, din cauza contextului pandemic actual, dar si din pricina scaderii temperaturilor si intensificarii contactelor sociale. Astfel, oficialii europeni au emis o serie de recomandari pentru Craciun si Revelion, pentru ca pandemia sa nu capete proportii si mai mari. In linii mari, CE recomanda statelor europene interzicerea adunarilor publice, incurajarea evenimentelor online si a telemuncii, prelungirea vacantelor scolare, dar si incurajarea cetatenilor sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere, in cazul in care vor sa calatoreasca in perioada sarbatorilor.
CE isi incepe recomandarile subliniind ca in UE in acest moment, la fiecare 17 secunde o persoana moare din cauza infectiei cu noul tip de coronavirus.
''Masurile stricte de control, puse in aplicare de tarile din UE incepand cu luna martie a acestui an ca raspuns la primul val de pandemie, au reusit sa incetineasca cu succes raspandirea virusului si sa diminueze brusc numarul de cazuri si spitalizari COVID-19, salvand vieti pe tot continentul'', mai noteaza CE.
Comisia mai noteaza ca ultimele numere epidemiologice indica faptul ca restrictiile COVID-19 reintroduse din octombrie incep sa reduca transmiterea virusului. Mai mult, producatorii de vaccinuri COVID-19 au inceput sa publice rezultate promitatoare in ceea ce priveste eficacitatea vaccinului.
Totusi, desi exista premise optimiste, perioada sarbatorilor este una destul de riscanta si e nevoie ca oamenii sa se conformeze in continuare unor masuri de preventie.
Citeste si: (Nu doar) De Craciun, fii mai bun!
CE recomanda statelor europene ca in perioada sarbatorilor sa interzica adunarile publice si sa incurajeze evenimentele online
Astfel, CE recomanda statelor europene ca in perioada sarbatorilor sa interzica adunarile publice si sa reglementeze pe cat posibil cadrul in care pot avea loc reuniunile in familie in perioada sarbatorilor:
-Definiti criterii clare pentru adunari sociale mici, evenimente in familie, cum ar fi numarul maxim de persoane care au voie sa participe si incurajati cetatenii sa respecte regulile de distantare fizica si utilizarea mastilor.
-Incurajati oamenii care intentioneaza sa petreaca impreuna sarbatorile de la finalul anului sa stea impreuna si in zilele anterioare si in zilele de dupa festivitati.
-In cazul ceremoniilor religioase, luati in considerare evitarea adunarilor in masa si utilizarea pe cat posibil a mediului online, TV sau a emisiunilor radio.
Statele membre sunt rugate sa incurajele evenimentele online. ''Incurajati organizarea de reuniuni sociale si evenimente online, cum ar fi sarbatorile de la sfarsitul anului la locul de munca'', a mai transmis CE.
''Daca se ia in considerare, orice slabire temporara a regulilor cu privire la intrunirile sociale si evenimentele ar trebui sa fie insotita de cerinte stricte pentru ca oamenii sa se auto-carantineze inainte si dupa cateva zile (de preferinta cel putin sapte)'', noteaza CE.
Citeste si: Editorial. Mos Craciun exista
CE recomanda regandirea structurii anului scolar. Eventual, prelungirea vacantei de iarna
Pentru a reduce riscurile de transmitere in perioada de dupa sarbatorile de iarna, Comisia Europeana cere statelor membre sa ia in considerare prelungirea vacantelor scolare sau introducerea unei perioade de invatare online ca modalitate de introducere a unei perioade „tampon”.
''Pentru a reduce riscurile de transmitere in perioada urmatoare sezonului festiv, luati in considerare prelungirea vacantelor scolare sau introducerea unei perioade de invatare online ca modalitate de introducere a unei perioade tampon si evitarea infectiilor care sa fie aduse in scoli. In astfel de cazuri, va fi important sa specificati o data cu cateva zile inainte de intoarcerea la scoala, timp in care familiile cu copii si educatorii sunt rugati sa se intoarca acasa in cazul in care au calatorit''.
Statele membre sunt rugate sa incurajeze firmele sa permita cat mai mult munca la distanta in perioada sarbatorilor
Totodata,
CE recomanda statelor membre sa incurajeze firmele sa permita angajatilor sa lucreze cat mai mult de acasa in perioada care urmeaza. ''Incurajati angajatorii sa permita oamenilor sa lucreze de acasa sau de la locul in care intentioneaza sa-si petreaca festivitatile de la sfarsitul anului cu cateva zile inainte si dupa - de preferinta aproximativ sapte zile, ori de cate ori este posibil. Acest lucru va permite lucratorilor sa se auto-carantineze inainte de a se angaja in adunari sociale sau gospodaresti, sau evenimente si / sau inainte de a reveni la locurile de munca. In cazul in care munca la distanta nu este posibila, angajatorii trebuie sa puna in aplicare masuri care sa permita revenirea in siguranta la munca.''
Citeste si: Sars-CoV2 a suferit mutatii. Cat de periculoasa e noua tulpina?
Recomandari pentru cei care vor sa calatoreasca de sarbatori
Comisia le recomanda statelor sa incurajeze populatia care intentioneaza sa calatoreasca sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere.
CE recomanda statelor UE sa incurajeze oamenii sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere, daca vor sa isi petreaca sarbatorile in alta parte decat acasa. De asemenea, carantinarea este si ea o cerinta in randul celor care vor sa calatoreasca in perioada Craciunului si a Revelionului.
In continuare,
CE recomanda statelor europene sa le aminteasca cetatenilor ca ar trebui sa fie deosebit de atenti in ceea ce priveste contactele cu membrii familiei mai in varsta sau cu cei care apartin unor grupuri specifice cu risc de COVID-19 sever, cum ar fi persoanele cu boli cronice
Intensificarea masurilor de protectie a persoanelor vulnerabile
De asemenea, CE recomanda ca statele sa puna in aplicare masuri pentru a asigura ingrijirea adecvata pentru persoanele vulnerabile, in special in caz de restrictii si inchideri, de exemplu. persoanele in varsta care traiesc singure sau in ingrijire rezidentiala (pentru ambele trebuie sa asigure accesul continuu la ingrijirea medicala si sociala, masuri de prevenire a singuratatii si izolarii), persoanele care sufera de probleme de sanatate mintala si persoanele care sufera de lipsa de adapost. ''De asemenea, asigurati-va ca persoanelor cu dizabilitati li se ofera ingrijirea si informatiile adecvate in formate accesibile'', mai transmite CE.
Documentul CE poate fi consultat
AICI