Reactia lui Arafat dupa ZIUA NEAGRA in care Romania a inregistrat un numar RECORD de infectari
raed arafatbilant coronaviruspandemieepidemiecovid 19
Raed Arafat a reactionat la bilantul de infectari transmis miercuri de Grupul de Comunicare Strategica. Romania a inregistrat, in cele 24 de ore de la ultima informare, cel mai mare numar de noi cazuri de imbolnavire de la izbucnirea pandemiei. Arafat recunoaste ca este o crestere importanta a ratei de imbolnavire si aduce in discutie si posibilitatea revenirii la starea de urgenta. Totusi, seful DSU spune ca nu stie ''la ce numar de cazuri'' se poate recomanda instituirea starii de urgenta,
''E greu de spus la cate cazuri ar fi trebuita pusa problema revenirii la starea de urgenta. Nu decid eu, ci mai multi specialisti'',a spus Arafat.
Seful DSU spune ca e nevoie ca populatia sa poarte masca, sa respecte distanta sociala, pentru ca riscul izbucnirii unor focare, inclusiv in magazine, e foarte mare.
"Trebuie sa pastram masca pe fata, sa pastram distanta si sa avem grija fata de cel de langa noi. Riscam sa apara focare inclusiv printre angajatii unor magazine", a spus Arafat.
Campaniile de dezinformare au contribuit la bilantul negativ
Seful DSU pune cresterea numarului de cazuri pe seama unor campanii de dezinformare care si-au atins scopul.
"Am asistat, din pacate, la campanii negationiste sau la campanii individuale. Aceste campanii au avut efect. Fiecare campanie a avut succes pe anumite categorii de oameni. Fie ca e un cantaret, fie ca e altul care face bine o campanie foarte bine al conceptiei si al imaginii si o raspandeste pentru a ajunge la tineri, astia toti sunt factori de transmitere".
Arafat, destul de pesimist
Din nefericire, seful DSU nu priveste cu optimism spre evolutia epidemiei din Romania. El se asteapta la o crestere a numarului de cazuri. Alt motiv pentru care se poate realiza acest scenariu este pus si pe seama oboselii oamenilor.
"Ne asteptam sa creasca tendinta daca lumea nu incepe sa respecte mai mult si sa le respecte pe cele actuale. Riscul sa creasca e destul de accentuat.
Este si oboseala dusa de carantina. Nu putem da vina pe reaua vointa a populatiei.
Pentru relaxare trebuia sa existe masuri compensatorii, in responsabilitatea individului: spalatul pe maini, masca, sa eviti anumite comportamente".
Revenirea la starea de urgenta, luata in calcul in PNL
O pozitie mai ferma referitor la revenirea la starea de urgenta a venit din partea liderului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
Citeste si:
Breaking News: Romanii care intra in Austria, bagati in carantina 14 zile