Razboiul mondial al painii a inceput, dar romanilor li se spune sa doarma linistiti, pentru ca are balta peste
razboiul mondial al painiicriza alimentarafoamete
Oficialii romani dau asigurari ca noi nu ne aflam in pericol de a fi afectati de criza alimentara care se preconizeaza la nivel mondial, pe fondul blocajelor de exporturi de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai importanti furnizori la nivel mondial. In paralel, din alte tari ale Europei vestice rasuna avertismente dure: "razboiul mondial al painii a inceput".
Agricultura noastra performeaza chiar si in anii secetosi, cum a fost, de exemplu, 2020, spune ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Facem fata cu brio necesarului de consum pe plan intern si chiar avem capacitate insemnata de export.
"Si in cel mai rau an din punct de vedere climateric, fermierii romani au reusit sa asigure necesarul de grau pentru consumul intern si sa realizeze si un excedent pentru export.
Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafata de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusa din cauza secetei. Cu toate acestea, agricultura Romaniei a reusit sa asigure necesarul de consum de grau la nivel intern si sa realizeze chiar un excedent de aproximativ doua milioane de tone pentru ca necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grau anual, iar productia realizata in 2020 a fost de 6,5 milioane de tone.
Lucrul acesta ne da, cred eu, linistea necesara de a intelege ca Romania este departe de a se afla intr-o situatie de aparitie a unei crize alimentare", a spus vineri inaltul oficial guvernamental.
Cu toate acestea, avem nevoie de conditii meteo favorabile: "Desigur este important ca intotdeauna sa ne asiguram stabilitatea, sa fim siguri ca nivelul productiei este unul stabil si pot sa va asigur ca si anul acesta avem un nivel de productie stabil la principalele cereale de toamna. Acum sigur e important ca pana la finalul anului agricol sa avem cantitati de precipitatii sa avem o situatie climaterica care sa fie ingaduitoare cu fermierii nostri si sa nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care sa puna in risc aceasta activitate agricola", a mai spus ministrul, prezent la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Desertificarii si Secetei, organizat de Administratia Nationala de Meteorologie.
Razboiul din Ucraina, o amenintare la adresa securitatii alimentare
Razboiul din Ucraina a perturbat comertul international cu cereale, de aici plecand si avertismentul mai multor institutii si organizatii europene care trag semnalul de alarma privind iminenta aparitiei unei
crize alimentare globale, data fiind importanta pe piata de profil a Ucrainei si Rusiei. 30 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate in porturile ucrainene de navele de razboi ruse, conform ministrului de Externe al Italiei, Luigi Di Maio.
"Razboiul mondial al painii este deja in desfasurare si trebuie sa-l oprim. Riscam sa ne confruntam cu instabilitatea politica in Africa, cu proliferarea organizatiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntam", a declarat, zilele acestea, ministrul italian.
"Putin trebuie sa ajunga la un acord de pace cat mai repede cu putinta, care sa includa si un acord privind granele, dar si un acord privind incetarea focului care sa permita evacuarea femeilor, a civililor si a copiilor aflati sub bombele ruse in estul Ucrainei de 100 de zile", a mai spus acesta.
Foto: pixabay